Annonce
Annonce
Nyt ministerium overtager både Landbrugsstyrelsen og store dele af Fødevareministeriets opgaver
Fødevareministeriet bliver alvorligt trimmet, da både Landbrugsstyrelsen og adskillige ansvarsområder vedrørende landbruget overgår til det nye Ministerium for Grøn Trepart.

Jeppe Bruus (S), nu tidligere skatteminister, bliver ny minister for grøn trepart. Foto: Skatteministeriet
Regeringen meddelte torsdag, at den grønne trepart får sit eget ministerium anført af den nu forhenværende skatteminister Jeppe Bruus (S).
En nok lige så stor ændring er, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med ét kommer til at få en langt mindre rolle for dansk landbrug, end vi i årtier har været vant til. Regeringen vil nemlig flytte både Landbrugsstyrelsen og adskillige ansvarsområder for landbruget over i det nyoprettede Ministerium for Grøn Trepart.
En af de mere markante ændringer er, at Fødevareministeriet ikke længere får ressortansvaret for sager vedrørende udmøntning og administration af midler fra EU's fælles landbrugspolitik.
Desuden vil opgaver vedrørende udtagning af landbrugsjord, kvælstofindsatsen, klimaanalyser på landbrugsområdet, økologi (bortset fra markedsudviklingen) og udviklingen af grønne teknologier og bioøkonomi overgå til det nye ministerium.
Det er altså en ret vild decimering af fødevarer-, fiskeri og landbrugsministeriet, som vi ser med det nye trepartsministerie.
— Emil Nielsen (@emilnielsen) August 29, 2024
Hele landbrugsstyrelsen flytter - og på landbrugsområdet er der umiddelbart kun følgende tilbage:
- Dyrevelfærd (og dyrevelfærdskontrol) som er et… pic.twitter.com/LMGKWcV3qq
"Tæt på en rundbarbering"
Dermed står fødevareminister Jacob Jensen (V) tilbage med bl.a. ansvaret for sager vedrørende deltagelse i landbrugs- og fiskerisamarbejdet i EU og internationalt, hegnsloven, mark- og vejfredsloven, promille- og produktionsafgiftsfondene, sager vedrørende Plantefonden, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) samt sager vedrørende planter og biosikkerhed.
"Det er en vild omlægning af Fødevareministeriets resort; tæt på en rundbarbering, som vi ikke havde set komme," lyder reaktionen fra Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.
Hun mener dog, at det giver god mening, at økologiområdet ryger med over i det nye ministerium.
"Det er overraskende men også spændende, at økologi er kommet over i Ministeriet for Grøn Trepart, og det bekræfter, at det økologiske landbrug er en vigtig del af et grønt Danmark, så i den forstand er det helt naturligt," siger hun.
At ansvaret for at implementere landbrugsstøtten også flyttes til det nye ministerium giver fornyet håb om, at det alligevel kan ende med en løsning, hvor klimaafgiften modregnes i landbrugsstøtten, tilføjer hun:
"Det vil øge muligheden for, at Danmark kan udbrede afgiften til andre EU-lande, hvilket er super vigtigt for erhvervet og afgiftens effekt. Det vil være et bolværk mod lækage, og det vil også gøre afgiften meget mindre sårbar overfor et administrativt system, der fejler."
Ændringer møder kritik
Sybille Kyed er dog bekymret over at se, at dyrevelfærdsområdet er forblevet i Fødevareministeriet, da det indikerer, at denne del ikke kommer til at spille en rolle i implementeringen af den grønne trepartsaftale. Økologisk Landsforening har længe frygtet, at klimatiltag vil ske på bekostning af dyrevelfærden, og frygten er ikke blevet mindre nu.
Også opgaver i Miljøministeriet bliver flyttet til Jeppe Bruus' område. Det vedrører bl.a. implementering af vandrammedirektivet, sager vedrørende beskyttede og fredede områder samt skov og miljøregulering af husdyrbrug.
Ændringerne møder dog også kritik fra flere sider; både politikere fra begge fløje samt grønne organisationer og forvaltningsekspert professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen fra Aarhus Universitet mener, at det nye ministerium og de mange opgaver risikerer at øge bureaukratiet og forsinke processen.
"Vi har ikke set en minister skulle gabe over så mange forskellige områder med så mange politiske aftaler på kryds og tværs før, i hvert fald ikke så længe, jeg kan huske," siger Jørgen Grønnegaard Christensen til politiken.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.