Annonce

Annonce

Nye tal tyder på rekord: Pesticidrester i seks ud af ti vandprøver

2021 kan blive et rekordår, når det kommer til at finde flest drikkevandsboringer med pesticidrester, viser foreløbige tal.

06. oktober 2021
Læsetid: 2 minutter
En pige drikker vand i naturen

I løbet af årets første otte måneder er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer. Heraf er der fundet pesticidrester i 63,1 pct. af prøverne, og i 14,3 pct. var grænseværdien overskredet. Foto: Pixabay

Der er pesticidrester i godt seks ud af ti indberettede analyser fra aktive drikkevandsboringer i Danmark, viser nye tal fra årets første otte måneder. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening (DN) på baggrund af et dataudtræk fra den landsdækkende GEUS-database, Jupiter.

Helt konkret er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer. Heraf er der fundet pesticidrester i 63,1 pct. af tilfældene, og i 14,3 pct. af prøverne var grænseværdien overskredet - en mærkbar stigning i forhold til 2016, da overskridelser blev fundet i 2,9 pct. af prøverne.

"Hvis tendensen fortsætter, så kigger vi ind i, at vi ikke længere kan forsyne alle danskere med rent drikkevand, uden at vi skal i gang med kemisk at rense det. Det betyder, at vi så har sat en unik dansk ressource over styr," siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i DN, i en pressemeddelelse.

I 2020 blev der fundet pesticidrester i 51,8 pct. af boringerne og i 2016 var tallet 25,2 pct. Derfor vurderer, at 2021 kan blive året, hvor man finder rekordmange pesticidrester.

Årsagen til den markante stigning i fundene hænger sammen med, at man er begyndt at teste for flere pesticider end tidligere.

Siden 1994 er omkring 500 boringer blevet lukket pga. pesticidfund, men i dag er vandværkerne i højere grad begyndt at blande rent vand sammen med det forurenede vand for at mindske koncentrationen af giftrester, oplyser DN, som mener, at der bør laves forbud mod at bruge pesticider i områder, hvor drikkevandet dannes og hentes op fra undergrunden.

"Det er helt oplagt at forbyde brug af gift oven på de jorde. Her kan vi så skabe mere vild natur eller lade dyrkning af jorden overgå til økologi. Det burde være helt indlysende, at man selvfølgelig ikke anvender gift lige oven på en unik ressource som vores grundvand," siger Maria Reumert Gjerding.

Flere artikler fra samme sektion

Økologien får et rygstød i ny politisk aftale

En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.

12-04-2025 6 minutter Politik,   Tilskud,   Grøn trepart

Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider

Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.

11-04-2025 3 minutter Pesticider

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider