Annonce
Annonce
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

En ny politisk aftale afsætter 92 mio. kr. i 2026 og 98 mio. kr. i 2027 til initiativer målrettet beskyttelse af grundvandet. Foto: Colourbox
Aftalepartierne bag Grøn Fond har indgået en aftale om at udmønte 206 mio. kr. til en fortsættelse af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027. Fonden skal styrke beskyttelsen af det danske grundvand og sikre rent drikkevand til fremtidige generationer.
"Det er en reel trussel mod vores drikkevand, at vi finder rester af sprøjtemidler i næsten halvdelen af vores drikkevandsboringer. Med de 206 mio. kr. får Drikkevandsfonden et substantielt løft til den målrettede indsats for at beskytte vores grundvand i de mest sårbare og kritiske områder, så fremtidige generationer også kan tappe rent drikkevand fra hanen. Vi skal gøre mere landbrugsjord sprøjtefrit, omlægge flere hektar marker til skov og sløjfe ubenyttede brønde," siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Det er regeringen, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, som står bag den nye aftale, der udmønter en tidligere vedtaget ramme fra den Grønne Fond. Aftalen afsætter 92 mio. kr. i 2026 og 98 mio. kr. i 2027 til initiativer målrettet beskyttelse af grundvandet.
Tilskud til økologisk drift
Drikkevandsfonden blev oprettet i 2022 og administrerer tilskud til projekter med fokus på grundvandsbeskyttelse. Aftalen lægger op til, at tilskuddene fortsat skal gå til f.eks. skovrejsning, omlægning til økologisk drift, naturprojekter og opkøb af jord i strategisk vigtige områder for drikkevandsindvinding. Tilskudspuljen dækker op til 40 pct. af projektomkostningerne.
Samtidig videreføres en mindre tilskudspulje, hvor private kan søge om støtte til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer. Her afsættes fire mio. kr. årligt.
Aftalen justerer også kriterierne for, hvordan midlerne skal prioriteres. Ifølge aftaleteksten skal der lægges vægt på at målrette støtten mod sårbare grundvandsdannende områder og sikre en geografisk spredning i hele landet, herunder i landdistrikter og på småøer.
Der afsættes desuden midler til vidensarbejde på drikkevandsområdet; 11 mio. kr. i 2026 og 5 mio. kr. i 2027. Målet er ifølge aftalen at styrke grundlaget for fremtidig forvaltning og vurdere effekten af de hidtidige indsatser.
Endelig fremgår det, at aftalepartierne vil følge udviklingen og eventuelt drøfte nye tiltag, hvis beskyttelsen af drikkevandet ikke sker i det ønskede tempo.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.