Annonce
Annonce
Den nuværende landbrugspolitik medfører ikke mærkbare ændringer i landbrugets udledning af drivhusgasser, viser Energistyrelsens nye basisfremskrivning. Foto: Colourbox
Ny fremskrivning viser, at landbrugets klimabelastning er uændret i 2030
Landbrugets udledning af drivhusgasser er en stor forhindring på vejen mod CO2-neutralitet, siger professor.
Den nuværende politik på landbrugsområdet har minimal betydning for landbrugets fremtidige udledninger af drivhusgasser.
Faktisk vil landbruget udlede stort set lige så meget i 2030 som nu - kun ca. ét procentpoint mindre i 2030 i forhold til 2017 - og dermed er man langt fra klimamålsætningerne i både 2030 og 2050.
Uden nye klimatiltag vil landbruget stå for en fjerdedel af Danmarks udledninger i 2030 - lige nu udgør sektorens udledninger godt en femtedel.
Det viser en ny basisfremskrivning af Energistyrelsen, skriver altinget.dk.
"Fremskrivningen viser med stor tydelighed, at landbruget er en af de helt store knaster mod det endelige mål om klimaneutralitet i 2050," siger Jette Bredahl Jacobsen, der er professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet, til altinget.dk.
Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og medforfatter på flere af FN's klimapanel IPCC's klimarapporter, er ikke overrasket over fremskrivningen, da der efter hans mening mangler reel politisk handling på området. Og uden en markant reduktion i landbruget tror han ikke på, at regeringen når målsætningen om, at Danmark udleder 70 pct. færre drivhusgasser i 2030 end 1990.
Hans Roust Thysen, klimachef i Seges, mener dog ikke, at fremskrivningen er retvisende for virkeligheden, da den kun tager højde for klimapolitikken og ikke medregner branchens egne ambitioner.
"Fremskrivningen tager ikke hensyn til markedet, kun politiske aktiviteter. Arla har en klimapolitik, Danish Crown har en klimapolitik. Hele markedet har ønsker til ændringer," siger han til altinget.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".