Annonce
Annonce
Ved at reducere husdyrproduktionen med 35 pct. frigør man over 600.000 hektar, som kan bruges til andre formål, bl.a. mere vedvarende energi og natur, lyder det i en ny rapport fra tænketanken Kraka. Arkivfoto
Ny analyse fra tænketank viser, at en halvering af husdyrproduktionen løser flere problemer på én gang
En rapport fra tænketanken Kraka viser, at en halvering af den danske husdyrproduktion og øgning af planteproduktionen vil frigive plads til mere natur og sænke landbrugets klimaaftryk med en tredjedel.
Et lavere klimaaftryk, mere plads til natur og vedvarende energi, en højere produktion af mad til mennesker og et bedre vandmiljø som følge af mindre kvælstofudledning.
Det er resultaterne, hvis man reducerer den danske husdyrproduktion, konkluderer en ny analyse fra tænketanken Kraka.
Analysen kommer, kort før Svarer-udvalget står til at præsentere sit bud på en CO2-afgift for landbruget, og viser, at en strukturel omstilling af den danske landbrugssektor, hvor den animalske produktion reduceres, samtidig med at produktionen af vegetabilsk mad til konsum øges, bidrager til, at landbruget når sit klimamål.
En halvering af den danske grise- og kvægproduktion og en opskalering af den plantebaserede produktion vil reducere landbrugets CO2e-udledninger med godt 35 pct. og frigive et areal på 660.000 ha, der kan bruges til andre formål.
'En omlægning mod mere planteproduktion kan dermed bidrage til, at Danmark når sine mål for CO2e-reduktioner, mål om biodiversitet samt mål for vedvarende energi på land', lyder det i rapporten.
Planteproduktion kan brødføde fem gange så mange
I dag optager landbruget ca. 60 pct. af det danske areal, hvoraf 75 pct. af det går til animalsk produktion, mens knap 15 pct. optages af den vegetabilske - de sidste 10 pct. går til andre formål som fx juletræer og planteskoler.
Eftersom den plantebaserede produktion er mere effektiv end den animalske, vil landbruget efter den omfattende omlægning stadig kunne producere mad til det samme antal mennesker som før; en hektar landjord med plantebaseret produktion kan brødføde fire til fem gange så mange mennesker som en hektar med animalsk produktion.
'En strukturel omlægning fra animalsk til vegetabilsk produktion ser altså ud til at kunne bidrage markant til landbrugets grønne omstilling', skriver rapportens forfattere.
Hos Landbrug & Fødevarer (L&F) er man uenig i rapportens konklusioner. Klimachef Hans Thysen betegner dem som en afvikling af en ellers efterspurgt produktion, og han ser ikke noget problem i, at den animalske produktion fylder så meget som i dag i forhold til den plantebaserede. For L&F handler det derimod om at sænke emissionerne fra den eksisterende husdyrproduktion, fortæller han. Han mener også, at Danmark har en forpligtelse til at producere mad på sin gode landbrugsjord.
"Vi vil fortsat reducere emissionen fra den animalske produktion, ligesom vi vil udvikle den plantebaserede produktion. Og så må markedet jo bestemme, hvordan tingene kommer til at se ud," siger Hans Thysen bl.a. til Information.
Teknologiske løsninger er ikke nok
Kraka-rapporten vurderer dog, at teknologi såsom fodertilsætningsstoffer sandsynligvis er utilstrækkelig til, at landbruget når sit mål om at reducere udledningerne med 55-65 pct. i 2030 i forhold til 1990-niveauet. Derfor kan der være behov for en strukturel omstilling.
Seniorøkonom hos Kraka Andreas Lund Jørgensen påpeger, at hvis man mener, at Danmark er forpligtet til at producere så meget mad som muligt, bør man netop øge sit fokus på planter til konsum, da det giver mere mad per hektar.
Til argumentet om, at efterspørgslen skal være der, før produktionen kan ændres, svarer Andreas Lund Jørgensen til Information:
"Hvis de (L&F, red.) mener, at det er et stort problem, hvordan danske forbrugere er i dag, så bør de gå stærkere ind i kampen for at få reguleret kødforbruget."
Analysen tager dog ikke stilling til, hvilken pris landmænd kan få for forskellige typer afgrøder, herunder om det vil være driftsøkonomisk fordelagtigt at producere flere plantebaserede fødevarer til mennesker i Danmark. Den førte politik spiller også en rolle, nævnes det: Politikerne kan eksempelvis påvirke efterspørgslen gennem afgifter på animalske produkter eller momsfritagelse på de plantebaserede.
Forfatterne finder det dog sandsynligt, at efterspørgslen på plantebaserede fødevarer kommer til at stige i fremtiden og nævner regeringens handlingsplan for plantebaserede fødevarer som en af årsagerne.
En fremskrivning fra Københavns Universitet forventer desuden en årlig vækst på 4-11 pct. i sektoren for proteinrige plantebaserede fødevarer i Danmark og nærmarkederne frem mod 2030.
Samme konklusion i anden rapport
Krakas rapport er ikke den første af sin slags, der udpeger en række fordele ved at reducere den animalske produktion og øge den plantebaserede; i november udgav ni NGO'er rapporten 'Fra Foder til Føde II', der viste, hvordan landbruget i 2040 kan være indrettet, hvis det skal være 100 pct. økologisk og Danmark samtidig skal opfylde sine internationale forpligtelser på klimaområdet og Vandrammedirektivet, sikre rent drikkevand og holde sig inden for de planetære grænser. Ved at bruge Energistyrelsens klimafremskrivning beregnede NGO'erne, at der i Danmark skal være 95 pct. færre grise, 65 pct. færre kvæg og 75 pct. færre fjerkræ.
Klimarådet har også i en tidligere rapport konkluderet, at teknologiske løsninger ikke er nok til at få landbruget i mål med drivhusgasreduktionerne.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.