Brugen af ulovlige pesticider stiger i Europa

Handel og smugling af ulovlige pesticider til europæiske lande er nu så koordineret, at det minder om organiseret økonomisk kriminalitet i omfang.

11. juli 2025
Læsetid: 2 minutter
En hvid dunk med et påklistret dødningehoved
Der er et stigende problem med indsmugling og brug af ulovlige pesticider i EU, skriver Reuters. Foto: Colourbox

Mindst 14 pct. af de pesticider, der bliver brugt på landbrugsmarker i EU, er ulovlige - en stigning på 40 pct. siden 2015.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af EU-data.

De seneste data fra Europol viser desuden, at der i 2022 blev konfiskeret rekordhøje 2.040 ton ulovlige pesticider - fire gange mere end i 2019.

Reuters har interviewet adskillige kilder både fra landbruget, politiet, det politiske system og pesticidbranchen. Meldingen lyder, at problemet formentlig er større, end man har dokumentation for, og at omfanget skyldes, at de ulovlige pesticider, der smugles ind i EU, er både billigere og har en større effekt end lovlige midler.

Den ulovlige handel og smugling er nu så koordineret, at den minder om organiseret økonomisk kriminalitet i omfang, fortæller politikilder til Reuters.

Problemet er især udbredt i Grækenland, der stadig lider under efterdønningerne fra den økonomiske krise, som landet gennemgik frem til 2018 og klimaforandringer, som har ramt udbytterne negativt.

Mange midler stammer fra Kina

Græske landmænd fortæller Reuters, at omkostningerne til pesticider kan udgøre op mod 50 pct. af deres årlige udgifter, og at det for nogle handler om at gøre det for at overleve økonomisk frem for at tjene fedt på det.

George Pontikas, formand for ESYF, den græske brancheforening for pesticidproducenter, afviser landmændenes påstande om, at lovlige pesticider er dyre og ineffektive og siger, at myndighederne ikke gør nok for at straffe lovbrydere.

"En person, der forgifter vores fødevareforsyning for at tjene penge, bør behandles som en forbryder," siger George Pontikas til Reuters. Han er også er adm. direktør for den græske afdeling af den schweiziske pesticidgigant Syngenta.

Ifølge græsk politi og Europol stammer mange af de ulovlige midler fra Kina. I en e-mail til Reuters svarer Kinas Udenrigsministerium, at det altid har bedt kinesiske virksomheder om at overholde lovene i de lande, som de opererer i, og at man fra politisk hold er villig til at styrke samarbejdet med EU på toldområdet.