Den Økologiske Ungdomsbevægelse har kurs mod København
Visionen om at skabe en økologisk ungdomsbevægelse, som kan samle alle unge, der ønsker at være med til at udbrede og udvikle økologien, flytter med til København, når forpersonen starter på RUC efter sommerferien.

Rasmus Dose Sandorff har netop afsluttet det første hovedforløb på Kalø Økologiske Landbrugsskole, hvor han blev så optaget af økologien, at han i foråret var med til at så de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse.
Interessen for at skabe et forum for økologiinteresserede unge blev vakt, da han og flere andre Kalø-elever i marts deltog i Økologisk Landsforenings generalforsamling på Gram Slot. Her så de et behov for at etablere en ungdomsbevægelse under Økologisk Landsforening. Siden har eleverne været med til at arrangere fællesspisninger og deltaget i diverse events og folkemøder rundt om i landet. Det har kun bekræftet dem i, at der er et behov for at skabe et fælles forum for unge med interessere for økologi.
”Vi har mødt mange mennesker, som siger, at de har lyst til at være med, og jeg regner med, at vi skal holde et møde i slutningen af juli, så vi kan planlægge, hvad der skal ske efter sommerferien,” siger ildsjælen Rasmus Dose Sandorff.
Som forperson for Økologisk Ungdomsbevægelse er det ikke mindst ham, som har været med til at give den økologiske ungdom en ny stemme og et nyt ansigt, og selv om han efter sommerferien skifter den økologiske landbrugsskole ud med Roskilde Universitetscenter, har han ingen intentioner om at stoppe det igangværende arbejde med at skabe en økologisk ungdomsbevægelse. Tværtimod drømmer han om at skabe et nyt brohoved for økologien på stenbroen.
Til topmøde i Den Sorte Diamant
Noget af det, der fylder mest lige nu, er invitationen til at deltage i det økologiske topmøde Organic Summit, der afholdes 18. - 19. august i Den Sorte Diamant på Slotsholmen i København. Her er ungdomsbevægelsen inviteret til at deltage i en samarbejdsworkshop, der udforsker praktiske løsninger til at opbygge en fremtid, hvor unge mennesker ikke blot kan overleve, men trives i økologisk landbrug.

”Det bliver en slags ’drømme-workshop’, hvor alle kan deltage. På workshoppen vil vi fortælle om ungdommens drømme om en økologisk fremtid,” siger Rasmus Dose Sandorff, som håber snart at få et mere formaliseret samarbejde med Økologisk Landsforening.
Sammen står vi stærkere
Rasmus Prehn, direktør for Økologisk Landsforening, deltog i marts i et orienteringsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole, hvor han fik en snak med den gruppe af landbrugselever, som har taget initiativ til at starte ungdomsbevægelsen.
”Økologien er den stærkeste dagsorden lige nu, og det er måske den bevægelse, som har potentiale til at danne flest alliancer. Derfor er jeg sikker på, at I bliver en succes, og hvis vi står sammen, får vi en stærkere stemme,” sagde Rasmus Prehn ved den lejlighed.
Initiativtagerne til ungdomsbevægelsen ser spændende perspektiver i samarbejdet med Økologisk Landsforening, og det giver lyst til at kæmpe videre for økologien.
”Jeg vil arbejde videre med ungdomsarbejdet i København, hvor vi allerede har fået flere kontakter. Vi skal holde et opstartsmøde i august og arrangere fællesspisninger på tværs af organisationerne, så vi kan samle de grønne kræfter.”
Samtidig vil Rasmus Dose Sandorff sørge for, at nye elever er klar til at fortsætte arbejdet med at skabe en økologisk ungdomsbevægelse på Kalø, så bevægelsen snart får en base både i Østjylland og i København.
I den forbindelse ser han frem til, at det efter sommerferien bliver muligt at tilmelde sig ungdomsbevægelsen til en særlig ungdomspris via Økologisk Landsforenings hjemmeside. Det vil skabe en fastere ramme om bevægelsen, i forhold til i dag, hvor de unge udelukkende er bundet sammen af fællesskabet og deres fælles passion for økologien og den grønne omstilling.
Der skal styr på teorien
På RUC skal Rasmus Dose Sandorff studere samfundsvidenskab og følge faget Bæredygtig Omstilling. Her lærer de studerende at analysere miljøproblemer og finde innovative løsninger på problemstillinger inden for miljø, klima, landbrug og biodiversitet. Samtidig ser han frem til at få et dybere indblik i de politiske processer, som sætter rammerne for den grønne omstilling.
”Jeg vil gerne lære at forstå, hvorfor der sker så lidt politisk i forhold til økologi, når der er så mange gode argumenter for at omlægge til økologisk landbrug.”
Det er alt sammen emner, som harmonerer godt med interessen for økologisk jordbrug, mener Rasmus Dose Sandorff, som lige nu rejser rundt i Norge, hvor han besøger medlemmer af den spirende ungdomsbevægelse, som arbejder rundt om på forskellige norske landbrug.
”Når jeg starter på universitetet, håber jeg at kunne finde et studiejob, der har tilknytning til økologisk landbrug,” siger Rasmus Dose Sandorff, som er ret sikker på, at han om nogle år vil vende tilbage til den økologiske landbrugsskole og færdiggøre en landbrugsuddannelse.