Annonce

Annonce

Magnus Heunicke står på gaden og interviewes til tv

Miljøminister Magnus Heunicke ønsker, at der fremover testes for 22 mod i dag 10 PFAS-stoffer i drikkevandet. Foto: © News Øresund - Jenny Andersson (CC BY 3.0)

Myndighederne vil teste for endnu flere PFAS-stoffer i drikkevandet

Miljøministeriet vil næsten fordoble antallet af PFAS-stoffer, der testes for i drikkevandet. Det sker, på baggrund af de mange nye fund af PFAS der er gjort rundt omkring i Danmark.

Der skal fremover testes for næsten dobbelt så mange PFAS-stoffer i drikkevandet i forhold til i dag. Det mener miljøminister Magnus Heunicke (S), som har sendt en ny drikkevandsbekendtgørelse i høring. Den stiller krav til vandforsyningerne om at teste for 10 nye PFAS-stoffer, ud over de 12 der allerede testes for i dag.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

De 10 yderligere PFAS’er er: PFPeS, PFDoDA, PFUnDA, PFTrDA, PFHpS, PFDS, PFNS, PFUnS, PFDoS og PFTrS. De er omfattet af EU’s nye drikkevandsdirektiv, men de bliver først et EU-krav i 2026. Derfor indføres det altså hurtigere i Danmark med den nye bekendtgørelse.

"Vi tager PFAS meget alvorligt og kigger på alle muligheder for at sætte ind og samtidig sikre, at PFAS ikke ender i vores produkter, fødevarer eller drikkevand. Der er allerede gjort et stort arbejde, og på baggrund af det skærper vi nu kravene til vores drikkevand, så der ikke ender PFAS ude i vandhanerne," siger Magnus Heunicke.

Forud for skærpelsen af PFAS-test i drikkevand har de danske myndigheder de seneste år arbejdet med at kortlægge omfanget af PFAS og blandt andet 1. januar 2022 indført skærpede krav til fire PFAS-stoffer i drikkevand.

Regeringen arbejder desuden på en PFAS-handlingsplan, men det er endnu for tidligt at sige, hvornår den er klar.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu

Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.

20-09-2023 3 minutter Pesticider,   EU,   Miljø

Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling

Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.

19-09-2023 3 minutter Dyrevelfærd

Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen

Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.

18-09-2023 3 minutter Politik,   EU