Annonce

Annonce

Magnus Heunicke står på gaden og interviewes til tv

Miljøminister Magnus Heunicke ønsker, at der fremover testes for 22 mod i dag 10 PFAS-stoffer i drikkevandet. Foto: © News Øresund - Jenny Andersson (CC BY 3.0)

Myndighederne vil teste for endnu flere PFAS-stoffer i drikkevandet

Miljøministeriet vil næsten fordoble antallet af PFAS-stoffer, der testes for i drikkevandet. Det sker, på baggrund af de mange nye fund af PFAS der er gjort rundt omkring i Danmark.

Der skal fremover testes for næsten dobbelt så mange PFAS-stoffer i drikkevandet i forhold til i dag. Det mener miljøminister Magnus Heunicke (S), som har sendt en ny drikkevandsbekendtgørelse i høring. Den stiller krav til vandforsyningerne om at teste for 10 nye PFAS-stoffer, ud over de 12 der allerede testes for i dag.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

De 10 yderligere PFAS’er er: PFPeS, PFDoDA, PFUnDA, PFTrDA, PFHpS, PFDS, PFNS, PFUnS, PFDoS og PFTrS. De er omfattet af EU’s nye drikkevandsdirektiv, men de bliver først et EU-krav i 2026. Derfor indføres det altså hurtigere i Danmark med den nye bekendtgørelse.

"Vi tager PFAS meget alvorligt og kigger på alle muligheder for at sætte ind og samtidig sikre, at PFAS ikke ender i vores produkter, fødevarer eller drikkevand. Der er allerede gjort et stort arbejde, og på baggrund af det skærper vi nu kravene til vores drikkevand, så der ikke ender PFAS ude i vandhanerne," siger Magnus Heunicke.

Forud for skærpelsen af PFAS-test i drikkevand har de danske myndigheder de seneste år arbejdet med at kortlægge omfanget af PFAS og blandt andet 1. januar 2022 indført skærpede krav til fire PFAS-stoffer i drikkevand.

Regeringen arbejder desuden på en PFAS-handlingsplan, men det er endnu for tidligt at sige, hvornår den er klar.

Flere artikler fra samme sektion

Nu er Danmarks naturkonto i minus

Blot tre måneder inde i året har danskerne brugt, hvad der svarer til et års naturressourcer. Det ville kræve over fire jordkloder, hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark.

28-03-2023 8 minutter Cirkulær økonomi,   Biodiversitet,   Bæredygtighed

Kæmpe naturprojekt skal skabe bedre rammer for biodiversiteten langs Kongeåen

En investering på 100 mio. kr. skal bringe Kongeåens slyngninger tilbage og forvandle 644 ha lavbundjord til et storslået naturområde i Esbjerg Kommune.

28-03-2023 5 minutter Natur

Gruppe lancerer akutpakke for klimaet: Vil have mere økologi og færre husdyr for klimaets skyld

En bred sammenslutning af miljøorganisationer har netop præsenteret en "akutpakke" for klimaet, som skal sikre, at Danmark når sit klimamål for 2025.

24-03-2023 4 minutter Klima,   Politik