Annonce
Annonce

Miljøminister Magnus Heunicke ønsker, at der fremover testes for 22 mod i dag 10 PFAS-stoffer i drikkevandet. Foto: © News Øresund - Jenny Andersson (CC BY 3.0)
Myndighederne vil teste for endnu flere PFAS-stoffer i drikkevandet
Miljøministeriet vil næsten fordoble antallet af PFAS-stoffer, der testes for i drikkevandet. Det sker, på baggrund af de mange nye fund af PFAS der er gjort rundt omkring i Danmark.
Der skal fremover testes for næsten dobbelt så mange PFAS-stoffer i drikkevandet i forhold til i dag. Det mener miljøminister Magnus Heunicke (S), som har sendt en ny drikkevandsbekendtgørelse i høring. Den stiller krav til vandforsyningerne om at teste for 10 nye PFAS-stoffer, ud over de 12 der allerede testes for i dag.
Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
De 10 yderligere PFAS’er er: PFPeS, PFDoDA, PFUnDA, PFTrDA, PFHpS, PFDS, PFNS, PFUnS, PFDoS og PFTrS. De er omfattet af EU’s nye drikkevandsdirektiv, men de bliver først et EU-krav i 2026. Derfor indføres det altså hurtigere i Danmark med den nye bekendtgørelse.
"Vi tager PFAS meget alvorligt og kigger på alle muligheder for at sætte ind og samtidig sikre, at PFAS ikke ender i vores produkter, fødevarer eller drikkevand. Der er allerede gjort et stort arbejde, og på baggrund af det skærper vi nu kravene til vores drikkevand, så der ikke ender PFAS ude i vandhanerne," siger Magnus Heunicke.
Forud for skærpelsen af PFAS-test i drikkevand har de danske myndigheder de seneste år arbejdet med at kortlægge omfanget af PFAS og blandt andet 1. januar 2022 indført skærpede krav til fire PFAS-stoffer i drikkevand.
Regeringen arbejder desuden på en PFAS-handlingsplan, men det er endnu for tidligt at sige, hvornår den er klar.
Flere artikler fra samme sektion
WWF Verdensnaturfonden udsætter 600 sjældne sommerfugle på Sydsjælland
Flere danske sommerfugle er på listen over truede danske arter. Nu får okkergul pletvinge hjælp til at etablere sig på et naturområde på Knudshoved Odde
Øko-jord dyrkes nu konventionelt, efter at Naturstyrelsen har overtaget
Når landmænd skal afgive lavbundsjord, kan de bede om at få erstatningsjord, og på Djursland betyder det, at økologiske marker nu drives konventionelt og sprøjtes.
Erhvervslivet danner alliance med Miljøministeriet for at hjælpe biodiversiteten
En række danske organisationer - både grønne NGO'er og repræsentanter fra erhvervslivet - skal samarbejde med forskere og Miljøministeriet om frivillige indsatser for biodiversiteten.