Annonce

Annonce

Et par går med et I Love Øko-net på vej ud af et supermarked

I alt skal der de kommende to år bruges 50 mio. kr. på bl.a. at udbrede økologi og en mere plantebaseret kost i offentlige køkkener. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Minkaftale sikrer millioner til økologien

Den politiske aftale om erstatning til minkbranchen sikrer også millioner, der skal fremme økologi, skovrejsning og udbrede de nye kostråd om at spise mere plantebaseret.

Der kommer en ekstra pose penge, som de næste to år skal sætte yderligere skub i økologien, skovrejsning og udbredelsen af de nye kostråd. Pengene kommer fra aftalen, der blev indgået i januar om erstatning til minkavlerne og følgeerhverv ramt af covid-19.

I alt er der tale om 50 mio. kr., som fordeler sig inden for disse fire områder:

  • 7 mio. kr. årligt til en pulje, der skal fremme de nye kostråd i professionelle køkkener gennem omstilling til mere grøn økologisk kost

  • 4 mio. kr. årligt til at understøtte køkkenomstillingen gennem videreudvikling af Det Økologiske Spisemærke

  • 9 mio. kr. årligt til en pulje for økologiske plantebaserede projekter

  • 5 mio. kr. årligt til statslig skovrejsning. Det forventes at kunne øge skovarealet med ca. 65 ha

De daglige måltider er vigtige

Særligt fokus på at gøre de daglige måltider mere plantebaserede og økologiske vækker glæde hos Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening.

"En vigtig nøgle til den bæredygtige omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystem ligger nemlig i vores daglige måltider - det handler om at spise meget mere grønt, at vælge økologiske råvarer og gerne lokale varer i sæson, og at reducere vores madspild. Den udvikling vil rigtig mange professionelle køkkener gerne agere rollemodel for og derfor er det utrolig glædeligt, at vi ser den politiske opbakning," siger hun og nævner, at det også er et område, som Økologisk Landsforening satte sig for at udvikle, inden disse midler kom.

"Økologisk Landsforening tog sammen med Dansk Vegetarisk Forening allerede sidste år initiativ til at etablere Plantebaseret Videnscenter, der har til formål at samle og udbrede viden om de nødvendige løsninger både hos forbrugerne og i landbruget. Vi står f.eks. med en vigtig opgave i at få udviklet den danske produktion af planteprotein, hvilket disse midler også vil understøtte," siger Helle Borup Friberg.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) udtaler i en pressemeddelelse, at aftalen hjælper regeringen nærmere målet om at fordoble det økologiske areal i Danmark frem mod 2030.

"Vi skal blandt andet udvikle Det Økologiske Spisemærke, så det i højere grad fremmer klimavenlige måltider. Det kan give et boost til økologi og plantebaseret kost – og samtidig øge mulighederne for, at Danmark bliver frontløber på plantebaserede fødevarer. Som en ekstra bonus styrker vi natur, drikkevandsbeskyttelse og vores alle sammens velbefindende ved at plante mere skov. Det er meget positivt," siger fødevareministeren.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS