Annonce
Annonce
Minister erkender: Eksportfremme af økologi sker nu på et lavere niveau end før
Indsatsen for dansk eksport af økologi sættes nu ned i gear, på trods af at regeringen har et mål om at fordoble økologien frem mod 2030.

Fødevareminister Jacob Jensen (V), her med økolog Mads Helms i forgrunden, siger nu, at midlerne til at understøtte eksporten af økologi vil fortsætte på et lavere niveau end før. Foto: Uffe Bregendahl
Økologien skal være dobbelt så stor i 2030 som i 2020; både hvad angår det hjemlige forbrug, arealet og eksporten.
Det mener regeringen og forligspartierne bag landbrugsaftalen fra 2021. Alligevel nedjusterer regeringen nu midlerne til eksportfremme af økologien. Det erkender fødevareminister Jacob Jensen (V) i et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Udvalgets spørgsmål lyder: "Vækst i eksporten spiller en vigtig rolle for at sikre en fordobling af marked. Vil ministeren bekræfte, at der afsættes midler inden for Fødevarestyrelsens rammebevilling til at understøtte en øget eksport af økologiske produkter?”
Hertil svarer Jacob Jensen, at det ikke har været muligt at finde midler til at videreføre den særlige indsats for økologieksporten, efter at den øremærkede bevilling fra Fødevare- og landbrugspakken er udløbet.
Årsagerne er bl.a. stigende udgifter til styrket beredskab, implementering af nye EU-krav på dyresundhedsområdet samt modernisering af it-systemer til understøttelse af kontrollen.
"Fremadrettet vil Fødevarestyrelsen understøtte udviklingen i økologieksporten på lige fod med andre eksportsektorer, dog på et samlet lavere niveau efter udløbet af midlertidige bevillinger på eksportområdet," svarer han endvidere.
Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, kalder det "nedslående" at læse, at ministeriet vil neddrosle sit arbejde med at fremme den økologiske eksport.
"Det står i kontrast til målsætningen om at fordoble eksporten, og at ministeriet i økologistrategien selv formulerer, at det kræver 'en stor indsats fra myndigheder og virksomheder for at sikre adgang til eksport af økologiske varer', fordi der er udfordrende konkurrence og omskiftelige markeder," siger hun.
Hård kritik af økologistrategi
I sidste uge kunne regeringen præsentere sin økologistrategi, der skal vise vejen mod en fordobling, men den vakte ikke megen begejstring. Hele 13 organisationer gik sammen i en hård kritik af strategien, der bl.a. blev betegnet som "uansvarlig".
På Økologisk Landsforenings generalforsamling i marts holdt Jacob Jensen en tale, hvori han lovede at arbejde for at fremme økologien både herhjemme og i udlandet:
"Jeg vil arbejde for, at dansk økologi får en flot plads på hylderne og en fremtrædende rolle på menukortet - også ude i verden. Om et par dage tager jeg til Japan og Sydkorea for at lave eksportfremstød, og jeg er sikker på, at de gerne vil høre mere om vores røde Ø. Arbejdet med en ambitiøs økologi-strategi er godt i gang," sagde han.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.