Annonce
Annonce
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ønsker at forbyde brugen af sprøjtegifte i sårbare drikkevandsområder. Foto: Colourbox
Miljø- og fødevareministeren vil forbyde pesticider ved drikkevandsboringer
Jakob Ellemann-Jensen (V) er bekymret over den seneste tids fund af pesticidrester i drikkevandet og indkalder derfor til politiske forhandlinger om et sprøjteforbud.
Sprøjtegifte ved drikkevandsboringerne er en risiko for drikkevandet, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Han ønsker derfor at indføre et forbud for at beskytte drikkevandet bedre. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
"Jeg er bekymret over den seneste tids mange fund af pesticidrester i drikkevandet, og det tror jeg, at mange andre danskere også er. Derfor ønsker jeg, at det skal være slut med at sprøjte nær ved drikkevandsboringer. Det er en oplagt måde at mindske risikoen for, at pesticider siver ned igennem jorden og forurener drikkevandet," siger Jakob Ellemann-Jensen, der nu indkalder aftaleparterne bag pesticidstrategien til politiske forhandlinger.
Baggrunden for ministerens initiativ er, at knap halvdelen af arealet i de boringsnære beskyttelsesområder - de såkaldte BNBO'er - udgøres af marker, hvor der i dag må sprøjtes. BNBO'er er kendetegnet ved, at der er kort afstand til boringen, hvilket øger risikoen for forurening med sprøjtegifte i drikkevandet.
De berørte landmænd vil få en "rimelig" erstatning, siger Jakob Ellemann-Jensen, men tilføjer, at det vil være noget, man drøfter i forhandlingerne, som vil finde sted mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre.
De tre sidstnævnte partier er klar til at indføre et forbud, mens Dansk Folkeparti ikke vil melde noget ud før forhandlingerne.
Organisation er uforstående
Morten Høyer, direktør hos Landbrug & Fødevarer, forventer, at et evt. forbud vil afstedkomme en engangserstatning til de berørte landmænd:
"Hvis politikerne vil lave restriktioner, så skal de landmænd, der bliver berørt, behandles ordentligt. Derfor forventer vi, at landmanden får en engangserstatning, der fuldt og helt dækker omkostningerne ved de restriktioner, landmanden får med sådan en ordning," skriver han i en sms til DR Nyheder.
Organisationen Bæredygtigt Landbrug (BL) er imidlertid helt uenig i, at der skulle være behov for et forbud. Direktør Hans Aarestrup kalder nutidens sprøjtegifte for "ganske ufarlige" og henviser til, at de er blevet godkendt af Miljøstyrelsen.
I den modsatte lejr står drikkevands- og spildevandsselskabernes interesseorganisation, Danva, der glæder sig over ministerens udmelding om et forbud.
"Danva har i snart 20 år arbejdet på at få politikerne til at se vigtigheden i at beskytte drikkevandet med sprøjtefri BNBO’er. Vi er glade for, at forligskredsen nu skal drøfte muligheden for at sikre fremtidens drikkevand. Men jeg vil vente med at udtrykke min uforbeholdne begejstring, til vi kender indholdet af det, som forhandlingerne kan føre med sig," siger direktøren i Danva, Carl-Emil Larsen.
Også Danmarks Naturfredningsforening er begejstret; på Twitter kalder foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, ministerens udmelding for en "fantastisk nyhed".
Også godkendte sprøjtegifte ender i drikkevandet
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet blev der sidste år fundet rester af sprøjtegifte i over 400 vandboringer. En undersøgelse fra forskningsinstitutionen Geus viste samme år, at det ikke kun er fortidens synder, der havner i drikkevandet; både bentazon og glyphosat - begge godkendte ukrudtsmidler - blev fundet i forbindelse med undersøgelsen.
Hos Økologisk Landsforening har man i flere år samarbejdet med en række af landets kommune om en omlægning af konventionelle landbrug til økologi - særligt med fokus på de arealer, hvor kommunerne ser et behov for at øge beskyttelsen af drikkevandsressourcerne.
I 2017 lavede foreningen en målrettet indsats i tre kommuner, hvilket resulterede i 66 omlægningstjek, hvoraf flere af landmændene besluttede sig for at lægge om til økologi. Næste år vil foreningen tilbyde gratis omlægningstjek til konventionelle landmænd.
Flere artikler fra samme sektion
Danmarks BNP blegner i forhold til den regning, der kommer, hvis vi vil fjerne giftige PFAS-stoffer fra miljøet
Et hold af internationale journalister og eksperter har beregnet, hvad det vil koste at fjerne de skadelige PFAS-stoffer, der bl.a. stammer fra pesticider, fra miljøet. Samtidig kæmper industrien imod et PFAS-forbud og bruger en taktik, som er kendt fra tobaksindustrien.
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.