Annonce
Annonce
Forskning viser, at biodiversiteten på økologiske marker er 30 pct. højere end på konventionelle marker. Foto: Irene Brandt-Møller
Medie: EU planlægger massivt økologimål for at styrke biodiversiteten
EU vil angiveligt mere end tredoble det økologiske areal for at styrke biodiversiteten.
I 2030 kan en fjerdedel af landbrugsarealet i EU være økologisk.
Det er i hvert fald den målsætning, som EU-politikerne angiveligt har skrevet ind i et udkast til unionens kommende biodiversitetsplan, som udkommer senere på måneden. Det oplyser anonyme kilder ifølge Farmers Weekly.
Ifølge kilderne er målsætningen skrevet ind som et led i at vende tabet af biodiversitet, men man anerkender, at der vil være brug for tiltag, der øger efterspørgslen på økologiske varer.
Den økologiske paraplyorganisation Ifoam, som repræsenterer over 700 økologiske organisationer, har selv foreslået en målsætning om 20 pct.
Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening er ikke bekendt med, at målet skulle være skærpet.
"Men det ville da være storartet," siger hun til Økologisk Nu.
Tal fra 2018 viser, at det økologiske areal i EU fyldte 7,5 pct. efter at være steget med 25 pct. mellem 2012 og 2017.
Ifoam har også foreslået, at 20 pct. af fødevarerne i alle offentlige køkkener bør være økologiske, men om dén målsætning bliver en del af udkastet, skriver Farmers Weekly ikke noget om.
Andre dele af biodiversitetsplanen går på at reducere brugen af pesticider med 50 pct. frem mod 2030, og at 10 pct. af det nuværende landbrugsareal skal genskabes som landskab med høj biodiversitet.
Eftersom der på nuværende tidspunkt er tale om et udkast til biodiversitetsplanen, er det ikke givet, at tiltagene og målsætningerne kommer med i den endelige version.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.