Annonce
Annonce
En kortlægning viser, at ca. 2,5 pct. af biogasanlæggenes metanproduktion siver ud af anlæggene. Foto: Colourbox
Masser af utætheder i biogasanlæg belaster klimaet
Op til halvdelen af biogasanlæggenes klimagevinst forsvinder på grund af de mange lækager, vurderer professor.
Det er meningen, at biogasanlæggene i landbruget bl.a. skal have en klimagavnlig effekt, men anlæggene er så utætte, at de selv bidrager til problemet ved at udlede den potente drivhusgas metan.
Det viser en kortlægning af utætheder i anlæggene, som Rambøll og DTU har udført for Energistyrelsen, skriver Politiken. Kortlægningen viser, at ca. 2,5 pct. af metanproduktionen siver ud af anlæggene gennem utætte ventiler og åbne tanke.
Jørgen E. Olesen, der er professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, skønner, at lækagen fjerner op mod halvdelen af anlæggenes klimagevinst.
Det skyldes, at der produceres mere metan ved at have det i biogasanlægget og derfor er et læk på blot 2,5 pct. så relativt meget, at det svarer til halvdelen af den udledning, man ville have, hvis gødningen blot var bragt direkte ud på marken.
Energistyrelsen varsler nu, at myndighederne vil stille krav til anlæggene, og brancheforeningen Biogas Danmark forventer, at der bliver tale om specifikke teknologikrav såsom gasopsamling på efterlagre, samt at målrettet egenkontrol kan fange lækager ved eksempelvis tryk/vakuumventiler.
"Et metantab på 2 pct. er overraskende højt, og der er ingen diskussion om, at det skal bringes ned så hurtigt som muligt. Derfor bakker Biogas Danmark også op om de tiltag, som Energistyrelsen lægger op til, herunder en række klare krav til biogasanlæggene," siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, i en pressemeddelelse.
Biogasanlæggenes gavnlige klimaeffekt består i, at anlæggene opsamler metanudledningen fra husdyrgødning, som ellers ville være sluppet ud i atmosfæren, samt at energien fra anlæggene kan fortrænge en del af de fossile brændstoffer, som udleder CO2.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.