Annonce

Annonce

Klokkefrø

Klokkefrøen er en af Danmark mest sjældne padder, og det er arbejdet for at skabe flere levesteder for bl.a. den lille springfrø, som mandag fik juryen til at udpege Vordingborg som landets vildeste kommune. Foto: Colourbox

Vordingborg vinder titlen som Danmarks Vildeste Kommune

Efter halvandet års kamp for en vildere natur i landets 98 kommuner løb Vordingborg med titlen som Danmarks vildeste kommune og prisen på én mio. kr.

Klokkefrøen og sommerfuglen Sortplettet Blåfugl var med på vinderholdet, da Vordingborg mandag vandt konkurrencen om at bliver Danmarks Vildeste Kommune.

I halvandet år har alle landets 98 kommuner været i fuld sving med at give naturen en tiltrængt håndsrækning. Rundkørsler får lov at blomstre vildt. Kilometervise kvashegn er skudt op i landskabet. Og under havoverfladen har ålegræs og fiskebørnehaver set dagens lys.

Det er alt samme sket som led i kampagnen ’Sammen om et Vildere Danmark’, som blev kickstartet i begyndelsen af 2021, da miljøminister Lea Wermelin (S) inviterede alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks Vildeste kommune. 

Som navnet antyder er hele formålet med dysten af give den trængte, vilde natur meget mere plads over hele landet, og mandag eftermiddag er vinderen endelig afsløret ved et stort kåringsevent i Naturcenter Amager. 

Ifølge juryen har Vordingborg Kommune lavet et stort og meget gennemtænkt projekt på Knudshoveds Odde. Her har kommunen bl.a. fokuseret på at beskytte klokkefrøen, der lever i området, og som er en af vores allermest truede arter i Danmark. Det er sket ved at udvide og forbedre naturen i et tidligere landbrugsområde på 200 ha.

Ud over titlen vinder Vordingborg Kommune én mio. kr. til mere vild natur doneret af Den Danske Naturfond. På den måde er den helt store vinder i sidste ende vores fælles natur med den store forandring, konkurrencen har sat i gang, påpeger miljøminister Lea Wermelin, som er imponeret over de mange aktiviteter, der er sat i værk for at øge biodiversiteten i den danske natur.

”Selv ude i folks egne baghaver er man klar til at ofre kvadratmeter for den vilde natur. Det vidner om, at biodiversitetskrisen ikke bare er noget, vi taler om. Det er noget, vi handler på – sammen. Og det skaber en enorm optimisme for vores natur, der er i krise,” siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Dagens største vinder er Sortplettet Blåfugl

"Vi er vildt stolte og glade for, at vi har vundet prisen! Det er en kæmpe anerkendelse af det store stykke arbejde vores medarbejdere og borgere har gjort for naturen," siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).

Vinderkommunen ved allerede, hvad præmien på en mio. kr. skal bruges til. Sammen med Naturstyrelsen og Klintholm Gods vil kommunen udvide kalkoverdrevet på Høje Møn til et naturområde på over 300 ha til gavn for den sjældne sommerfugl Sortplettet Blåfugl, der har meget få levesteder.

"I Danmark finder man den faktisk kun i området ved Møns Klint. Så vi skal passe rigtig godt på den og gøre alt, hvad vi kan, for at forbedre dens levesteder, så alle danskere fortsat kan opleve den unikke sommerfugl," siger projektleder Carsten Horup fra Vordingborg Kommune.

Flere artikler fra samme sektion

Trods inflation: Flere danskere accepterer klimaafgifter på fødevarer

En ny måling viser, at et stigende antal danskere er klar til at betale ekstra for klimabelastende fødevarer som kød og mælk. Man kan godt indføre en afgift, uden det nødvendigvis bliver dyrere at handle, lyder det fra en tænketank.

25-11-2022 2 minutter Klima,   Forbrug,   Politik

Klimarådet foreslår en todelt klimaafgift for at undgå skævvridning af priserne

Et politisk flertal er enige om, at der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Hvordan det skal gøres, står dog stadig uklart. Klimarådet foreslår nu en todelt afgift, der både rammer landmændene og forbrugerne.

25-11-2022 3 minutter Politik,   Klima

Kødgiganter udleder næsten lige så meget metan som hele EU

Verdens udledning af den potente klimagas metan er støt stigende. Verdens 15 største kød- og mejeriproducenter udleder sammenlagt mere metan end Rusland og næsten lige så meget som EU. Se her hvad du som økolog kan gøre.

18-11-2022 7 minutter Klima,   Forbrug