Annonce

Annonce

Klokkefrø

Klokkefrøen er en af Danmark mest sjældne padder, og det er arbejdet for at skabe flere levesteder for bl.a. den lille springfrø, som mandag fik juryen til at udpege Vordingborg som landets vildeste kommune. Foto: Colourbox

Vordingborg vinder titlen som Danmarks Vildeste Kommune

Efter halvandet års kamp for en vildere natur i landets 98 kommuner løb Vordingborg med titlen som Danmarks vildeste kommune og prisen på én mio. kr.

Klokkefrøen og sommerfuglen Sortplettet Blåfugl var med på vinderholdet, da Vordingborg mandag vandt konkurrencen om at bliver Danmarks Vildeste Kommune.

I halvandet år har alle landets 98 kommuner været i fuld sving med at give naturen en tiltrængt håndsrækning. Rundkørsler får lov at blomstre vildt. Kilometervise kvashegn er skudt op i landskabet. Og under havoverfladen har ålegræs og fiskebørnehaver set dagens lys.

Det er alt samme sket som led i kampagnen ’Sammen om et Vildere Danmark’, som blev kickstartet i begyndelsen af 2021, da miljøminister Lea Wermelin (S) inviterede alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks Vildeste kommune. 

Som navnet antyder er hele formålet med dysten af give den trængte, vilde natur meget mere plads over hele landet, og mandag eftermiddag er vinderen endelig afsløret ved et stort kåringsevent i Naturcenter Amager. 

Ifølge juryen har Vordingborg Kommune lavet et stort og meget gennemtænkt projekt på Knudshoveds Odde. Her har kommunen bl.a. fokuseret på at beskytte klokkefrøen, der lever i området, og som er en af vores allermest truede arter i Danmark. Det er sket ved at udvide og forbedre naturen i et tidligere landbrugsområde på 200 ha.

Ud over titlen vinder Vordingborg Kommune én mio. kr. til mere vild natur doneret af Den Danske Naturfond. På den måde er den helt store vinder i sidste ende vores fælles natur med den store forandring, konkurrencen har sat i gang, påpeger miljøminister Lea Wermelin, som er imponeret over de mange aktiviteter, der er sat i værk for at øge biodiversiteten i den danske natur.

”Selv ude i folks egne baghaver er man klar til at ofre kvadratmeter for den vilde natur. Det vidner om, at biodiversitetskrisen ikke bare er noget, vi taler om. Det er noget, vi handler på – sammen. Og det skaber en enorm optimisme for vores natur, der er i krise,” siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Dagens største vinder er Sortplettet Blåfugl

"Vi er vildt stolte og glade for, at vi har vundet prisen! Det er en kæmpe anerkendelse af det store stykke arbejde vores medarbejdere og borgere har gjort for naturen," siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).

Vinderkommunen ved allerede, hvad præmien på en mio. kr. skal bruges til. Sammen med Naturstyrelsen og Klintholm Gods vil kommunen udvide kalkoverdrevet på Høje Møn til et naturområde på over 300 ha til gavn for den sjældne sommerfugl Sortplettet Blåfugl, der har meget få levesteder.

"I Danmark finder man den faktisk kun i området ved Møns Klint. Så vi skal passe rigtig godt på den og gøre alt, hvad vi kan, for at forbedre dens levesteder, så alle danskere fortsat kan opleve den unikke sommerfugl," siger projektleder Carsten Horup fra Vordingborg Kommune.

Flere artikler fra samme sektion

Nu er Danmarks naturkonto i minus

Blot tre måneder inde i året har danskerne brugt, hvad der svarer til et års naturressourcer. Det ville kræve over fire jordkloder, hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark.

28-03-2023 8 minutter Cirkulær økonomi,   Biodiversitet,   Bæredygtighed

Kæmpe naturprojekt skal skabe bedre rammer for biodiversiteten langs Kongeåen

En investering på 100 mio. kr. skal bringe Kongeåens slyngninger tilbage og forvandle 644 ha lavbundjord til et storslået naturområde i Esbjerg Kommune.

28-03-2023 5 minutter Natur

Gruppe lancerer akutpakke for klimaet: Vil have mere økologi og færre husdyr for klimaets skyld

En bred sammenslutning af miljøorganisationer har netop præsenteret en "akutpakke" for klimaet, som skal sikre, at Danmark når sit klimamål for 2025.

24-03-2023 4 minutter Klima,   Politik