Annonce

Annonce

Miljøminister Lea Wermelin glæder sig over den store folkelige opbakning bag ambitionen om at skabe mere natur og større biodiversitet, og hun håber, at danskerne vil være med til at stemme på et af de ti naturprojekter, som har nået finalen i den landsdækkende konkurrence.

11 kommuner er med i opløbet om at blive landets vildeste kommune

Landets borgere kan nu stemme på den kommune, som efter deres vurdering har gjort mest for biodiversiteten og den vilde natur og dermed fortjener belønningen på en mio. kr.

I halvandet år har alle landets 98 kommuner knoklet for at skabe mere vild natur både til lands og til vands i kampen for at vinde titlen som Landets vildeste kommune. I den forbindelse har alle kommunerne indsendt en ”finale grønbog”, hvor de beskriver, hvad de har gjort af vilde tiltag i deres kommune.

De er nu blevet bedømt af en jury og mandag aften satte miljøminister Lea Wermelin (S) og juryen navne på de 11 kommuner, som er med i opløbet om præmien på en mio. kr., som skal gå til at gennemføre et naturprojekt i kommunen i samarbejde med Den Danske Naturfond.  

Mange af projekter handler om at skabe større sammenhængende skov- og naturområder, som bliver drevet på naturens præmisser, men kreativiteten har været stor rundt om i landets kommuner.

De har nået finalen

  • Albertslund Kommune
  • Fredensborg Kommune
  • Herning Kommune
  • Kolding Kommune/ Middelfart Kommune (fælles projekt)
  • Lolland Kommune
  • Odense Kommune
  • Odsherred Kommune
  • Syddjurs Kommune
  • Vejle Kommune
  • Vordingborg Kommune

Miljøminister Lea Wermelin (S) og Morten DD Hansen, museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus kårer vinderkommunen ved et event d. 19. september.

”Jeg er blæst fuldstændig bagover af den folkebevægelse, vi har sat i gang for mere vild natur i Danmark. Alle har været med til at give naturen mere plads, lige fra plejehjem og skoler til folks egne baghaver. Det bliver svært at finde en vinder blandt 10 så gode naturprojekter. Derfor vil vi meget gerne høre, hvem danskerne synes fortjener at vinde titlen som Danmarks vildeste kommune,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse, hvor naturprojekterne fra de 11 kommuner er beskrevet.

Projekterne bedømmes blandt andet på idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og naturens egenskaber.

"Selvfølgelig var det svært at vælge, for når man vælger, er man også nødt til at vælge fra, og vi har valgt nogle virkelig gode projekter fra. Det gjorde lidt ondt," siger meddommer og biolog Morten DD Hansen om arbejdet med at udvælge finalisterne.

Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen en million kr., som skal bruges til et vildt naturprojekt i vinderkommunen. Her kan du stemme på den kommune, som efter din vurdering er landets vildeste.

Flere artikler fra samme sektion

Samtlige partier har stemt for at forbyde pesticider i bestemte områder

Ingen partier stemte imod lovforslaget om at forbyde pesticider i områder, hvor drikkevandet er i særlig risiko for at blive forurenet.

21-05-2024 3 minutter Miljø,   Drikkevand,   Pesticider

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning