Annonce

Annonce

Lupin er en af de proteinholdige afgrøder, der sammen med hestebønner og ærter kan erstatte sojakage i fremtidens foderplaner.

Kvægchef: Importeret soja bliver fortid

I løbet af ganske få år forventer ØkologiRådgivning Danmarks kvægchef, Erik Andersen, at det er slut med importeret soja i økologiske foderplaner. Fremtiden er større selvforsyning med korn og proteinfoder produceret lokalt.

Soja er i kritisk søgelys, når det gælder rydning af regnskov, lange transportveje og landbrugets klimabelastning. Modtrækket er at dyrke mere foder lokalt og sammensætte alternative foderplaner til husdyrene. Det er bare nemmere sagt end gjort, for både kvalitet, næringsindhold, markudbytter og pris spiller en stor rolle for landmandens resultat.

Det tager ØkologiRådgivning Danmark nu konsekvensen af med rådgivningspakken Fremtidens FoderForsyning, der er målrettet mælke- svine- og fjerkræproducenter, der vil kende konsekvenserne i mark og stald af større selvforsyning.

"For mange landmænd vil det betyde en markant omlægning af produktionen. Større selvforsyning kræver en grundig planlægning, måske mere jord, nye samarbejdsaftaler og nye afgrøder i marken," forklarer Erik Andersen, direktør og kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark, i en pressemeddelelse.  

For eksempel har mange kvægbrug ikke tilstrækkeligt areal til at dyrke al foderkorn og bælgsæd til dyrene. Om det kan betale sig at leje eller købe mere jord, er noget af det, rådgiverne kan give svar på.

Vil være på forkant

En af de landmænd, der har efterspurgt en sådan beregning, er Uffe Bie, økologisk mælkeproducent ved Ejstrupholm.

"Det er svært at skaffe økologisk soja i øjeblikket, men det er heller ikke bæredygtigt at importere det fra Kina. Jeg vil gerne være på forkant, for jeg er sikker på, det bliver et krav om nogle år, at vi producerer økologisk mælk på dansk foder. Det kan jeg lige så godt begynde at forberede mig på," siger Uffe Bie, der ønskede en uvildig prissætning på jordleje og foderprotein, da han henvendte sig til rådgiverne i ØkologisRådgivning Danmark.

Kvægchef Erik Andersen opfordrer husdyrproducenterne til ikke at sidde på hænderne men lægge en plan for den fremtidige foderforsyning nu, for der er andre aktører på markedet, der efterspørger dansk økologisk bælgsæd de kommende år.

"Det er ikke kun husdyrproducenterne, der har brug for grønt protein. Også fødevarevirksomhederne er kritiske over for soja og lang transport, så der bliver konkurrence om dansk bælgsæd fremover. En høj grad af selvforsyning kan blive værdifuld for husdyrproducenterne," konstaterer Erik Andersen.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed