Annonce

Annonce

Proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller, og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk. Foto: Colourbox

Hestebønner er sojas klimavenlige afløser

Forskere ved Københavns Universitet har fundet en metode til at koncentrere protein fra hestebønner. Hestebønnemelet har egenskaber, så det kan erstatte sojamel i fødevareindustrien.

Sojamel er ingrediens i et utal af forarbejdede fødevarer. Når forbrugere i stigende grad erstatter kød med plantefars og andre køderstatninger og drikker plantedrikke i stedet for mælk, er det ofte sojabaserede fødevarer, der ryger i indkøbsvognen.

Men soja er også et produkt, hvis rygte blakkes af fældning af regnskov, lange transporter og i det hele taget et problematisk klimaaftryk. Alternativer til soja er derfor interessante. 

Hestebønner er et sådant alternativ, og ny forskning fra Københavns Universitet har afdækket, at proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller – og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk, oplyser Iben Lykke Petersen, adjunkt på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet Foods.

"En anden væsentlig faktor er, at meget soja er genmodificeret, så det kan tåle Roundup. Og her er mange forbrugere kritiske over for, hvad det har af konsekvenser for miljøet," siger Iben Lykke Petersen om baggrunden for undersøgelsen.

Med udgangspunkt i at de skal kunne dyrkes lokalt, har forskerne testet forskellige afgrøders potentiale som proteinpulver. Hestebønner viser sig særdeles velegnede. Ved hjælp af såkaldt vådfraktionering har forskerne kunnet koncentrere protein fra hestebønnerne og fjerne stoffer, der hæmmer fordøjelsen, så bønneproteinet er lige så let at fordøje som protein i kød og æg. 

Hestebønner kan desuden konkurrere med soja på smag, udseende og konsistens. Fødevareindustrien foretrækker et smagsneutralt, lyst produkt med fast konsistens, og hestebønne-melet kan levere på alle tre parametre, skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg