Annonce

Annonce

Fragtskib bliver læsset med korn fra havn

Råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura vurderer over for DR, at det ikke kan afvises, at kornpriserne kommer til at stige med 20-25 pct., efter Rusland har sagt stop for aftale om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne. Foto: iStock.com/sirene68

Kornpriser ventes at stige, efter Rusland har suspenderet eksportaftale

Rusland har suspenderet sin deltagelse i aftalen om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne.

Siden august har det krigsramte Ukraine været i stand til at eksportere store mængder korn via skibe på grund af en aftale med Rusland.

Den aftale er nu blevet suspenderet af Rusland, der begrunder det med, at der er sket angreb mod skibe ved Krim-halvøen. Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge flere medier.

De påståede angreb har ifølge Rusland bl.a. ramt skibe, som havde til formål at stå for sikkerheden i forbindelse med korneksporten. Rusland mener, at det er ukrainske styrker, der står bag. 

Selv om aftalen i teorien kan genoptages, så vil aftalebruddet uden tvivl vise sig i priserne, vurderer råvareanalytiker Anders Mortensen fra rådgivningsvirksomheden Agrocura over for DR.

”Det er noget, markedet har frygtet og derfor medregnet i priserne, så man vil ikke være lige så overrasket, som man var den 24. februar, men stigninger kan vi ikke se os fri af,” siger Anders Mortensen til DR med henvisning til startdatoen for Ruslands invasion af Ukraine. 

Han mener, at fødevarepriserne risikerer at begynde at stige igen, efter der har været en nylig opbremsning i prisstigningerne.

”Kigger vi på kornprisen alene, kan der være tale om betydelige stigninger. Jeg vil ikke afvise, at vi ser en stigning på 20-25 pct. i kornpriserne,” siger Anders Mortensen til DR. 

Flere artikler fra samme sektion

Iltsvind i de danske farvande blev endnu værre i november

Det plejer ikke ske så sent på sæsonen, men det gjorde det alligevel: Flere steder i de danske farvande blev iltsvindet forværret fra oktober til den første del af november, viser en ny rapport.

01-12-2023 2 minutter Miljø

På under en uge formår regeringen igen at skuffe på økologiområdet med »uansvarlig« øko-strategi

Økologistrategien er blevet forsinket flere måneder, men nu er den netop offentliggjort. Lytter man til kritikken fra 13 organisationer, burde strategien dog ryge direkte tilbage på arbejdsbordet.

01-12-2023 8 minutter Politik,   Eksport

Organisationer går sammen for at redde Det Økologiske Spisemærke

Flere organisationer opfordrer nu kraftigt regeringen til at finde en ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.

28-11-2023 5 minutter Det Økologiske Spisemærke