Annonce

Annonce

Fragtskib bliver læsset med korn fra havn

Råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura vurderer over for DR, at det ikke kan afvises, at kornpriserne kommer til at stige med 20-25 pct., efter Rusland har sagt stop for aftale om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne. Foto: iStock.com/sirene68

Kornpriser ventes at stige, efter Rusland har suspenderet eksportaftale

Rusland har suspenderet sin deltagelse i aftalen om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne.

Siden august har det krigsramte Ukraine været i stand til at eksportere store mængder korn via skibe på grund af en aftale med Rusland.

Den aftale er nu blevet suspenderet af Rusland, der begrunder det med, at der er sket angreb mod skibe ved Krim-halvøen. Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge flere medier.

De påståede angreb har ifølge Rusland bl.a. ramt skibe, som havde til formål at stå for sikkerheden i forbindelse med korneksporten. Rusland mener, at det er ukrainske styrker, der står bag. 

Selv om aftalen i teorien kan genoptages, så vil aftalebruddet uden tvivl vise sig i priserne, vurderer råvareanalytiker Anders Mortensen fra rådgivningsvirksomheden Agrocura over for DR.

”Det er noget, markedet har frygtet og derfor medregnet i priserne, så man vil ikke være lige så overrasket, som man var den 24. februar, men stigninger kan vi ikke se os fri af,” siger Anders Mortensen til DR med henvisning til startdatoen for Ruslands invasion af Ukraine. 

Han mener, at fødevarepriserne risikerer at begynde at stige igen, efter der har været en nylig opbremsning i prisstigningerne.

”Kigger vi på kornprisen alene, kan der være tale om betydelige stigninger. Jeg vil ikke afvise, at vi ser en stigning på 20-25 pct. i kornpriserne,” siger Anders Mortensen til DR. 

Flere artikler fra samme sektion

Trods inflation: Flere danskere accepterer klimaafgifter på fødevarer

En ny måling viser, at et stigende antal danskere er klar til at betale ekstra for klimabelastende fødevarer som kød og mælk. Man kan godt indføre en afgift, uden det nødvendigvis bliver dyrere at handle, lyder det fra en tænketank.

25-11-2022 2 minutter Klima,   Forbrug,   Politik

Klimarådet foreslår en todelt klimaafgift for at undgå skævvridning af priserne

Et politisk flertal er enige om, at der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Hvordan det skal gøres, står dog stadig uklart. Klimarådet foreslår nu en todelt afgift, der både rammer landmændene og forbrugerne.

25-11-2022 3 minutter Politik,   Klima

Kødgiganter udleder næsten lige så meget metan som hele EU

Verdens udledning af den potente klimagas metan er støt stigende. Verdens 15 største kød- og mejeriproducenter udleder sammenlagt mere metan end Rusland og næsten lige så meget som EU. Se her hvad du som økolog kan gøre.

18-11-2022 7 minutter Klima,   Forbrug