Annonce
Annonce
Råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura vurderer over for DR, at det ikke kan afvises, at kornpriserne kommer til at stige med 20-25 pct., efter Rusland har sagt stop for aftale om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne. Foto: iStock.com/sirene68
Kornpriser ventes at stige, efter Rusland har suspenderet eksportaftale
Rusland har suspenderet sin deltagelse i aftalen om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne.
Siden august har det krigsramte Ukraine været i stand til at eksportere store mængder korn via skibe på grund af en aftale med Rusland.
Den aftale er nu blevet suspenderet af Rusland, der begrunder det med, at der er sket angreb mod skibe ved Krim-halvøen. Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge flere medier.
De påståede angreb har ifølge Rusland bl.a. ramt skibe, som havde til formål at stå for sikkerheden i forbindelse med korneksporten. Rusland mener, at det er ukrainske styrker, der står bag.
Selv om aftalen i teorien kan genoptages, så vil aftalebruddet uden tvivl vise sig i priserne, vurderer råvareanalytiker Anders Mortensen fra rådgivningsvirksomheden Agrocura over for DR.
”Det er noget, markedet har frygtet og derfor medregnet i priserne, så man vil ikke være lige så overrasket, som man var den 24. februar, men stigninger kan vi ikke se os fri af,” siger Anders Mortensen til DR med henvisning til startdatoen for Ruslands invasion af Ukraine.
Han mener, at fødevarepriserne risikerer at begynde at stige igen, efter der har været en nylig opbremsning i prisstigningerne.
”Kigger vi på kornprisen alene, kan der være tale om betydelige stigninger. Jeg vil ikke afvise, at vi ser en stigning på 20-25 pct. i kornpriserne,” siger Anders Mortensen til DR.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.