Annonce

Annonce

Roundup står på hylderne

Glyphosat, aktivstoffet i Roundup, ender i kroppen på gravide kvinder, som bor nær landbrug, der bruger ukrudtsmidlet. Foto: Mike Mozart/flickr

Gravide kvinder nær landbrug har "signifikant" mere glyphosat i kroppen

Forskere bag et nyt studie undrer sig over, hvordan glyphosat fra nærliggende konventionelle landbrug kan ende i gravide kvinders kroppe, når stoffet angiveligt ikke skulle fordampe særligt let.

Gravide kvinder, der bor under 500 meter fra et konventionelt landbrug, har en "signifikant" forhøjet koncentration af glyphosat i kroppen, i forhold til dem der bor længere væk. Det viser et nyt studie, hvor forskere i løbet af 10 måneder undersøgte 453 urinprøver fra 40 gravide kvinder i Idaho, USA.

Forskerne kunne se, at niveauet af glyphosat i urinen steg på de tidspunkter af året, hvor der blev sprøjtet, og faldt igen - om end det stadig var i prøverne - på tidspunkter, hvor der ikke blev sprøjtet.

For dem, der boede over 500 meter væk, var koncentrationen stort set uforandret, uanset hvornår på sæsonen prøven blev taget. De to testgrupper havde nogenlunde samme koncentration af glyphosat i urinen, når der ikke blev sprøjtet.

'Disse resultater tyder på, at sprøjtning med glyphosat er en kilde til eksponering af folk, som bor tæt på markerne', står der i studiet.

Resultaterne er opsigtsvækkende, fordi glyphosat - aktivstoffet i verdens mest solgte ukrudtsmiddel Roundup - er blevet solgt som et ikke-volatilt middel; det skulle altså ikke fordampe og drive væk fra marken som visse andre pesticider.

"Hvad sker der? Er der mere afdrift, end vi tror? Binder det sig til jordpartikler, som så blæser rundt og ender i folks husstøv? Er det i drikkevandet? Indtil vi finder svaret på det, kan vi ikke foreslå de rigtige løsninger," siger medforfatter Cynthia Curl, lektor ved Public and Population Health, Boise State University, til The Guardian.

Hun fortæller, at man nu vil indsamle vand- og støvprøver for at ud af, hvordan glyphosat spreder sig i nærområdet.

Philip Landrigan, programchef for Global Public Health and the Common Good, Boston College, siger til avisen, at han ikke er overrasket over fundene:

"Situationen er den samme som set med den forhøjede eksponering for benzen, 1,3-butadien og andre giftige plastkemikalier, der er dokumenteret ved kvinder, som bor i 'fenceline' communities (naboer til industrigrunde, red.)," siger han.

Sammenhæng med skader på fosteret

Cynthia Curl har med sin forskerkollega og medforfatter Carly Hyland, lektor ved Cooperative Extension, University of California, Berkeley, skrevet et indlæg på The Conversation om studiets fund. Her understreger de, at der ikke er videnskabelig konsensus om, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller ej. WHO har kategoriseret det som 'muligvis kræftfremkaldende for mennesker', mens den amerikanske miljøstyrelse, EPA, og EU's kemikalieagentur, Echa, ikke finder det sandsynligt.

"Ud over bekymringerne for kræftrisici har fire nye undersøgelser af mennesker fundet en sammenhæng mellem eksponeringen af glyphosat under graviditeten og reproduktive effekter. Disse effekter omfattede for tidlig fødsel, forkortet svangerskabsvarighed og nedsat fostervækst," skriver Cynthia Curl og Carly Hyland.

Studiet viste også, at indholdet af glyphosat i kroppen kan reduceres, hvis man spiser økologisk: I to uger undervejs i forsøget skulle testpersonerne spise konventionelt i en uge og økologisk i den anden, og i den økologiske uge faldt glyphosat-indholdet i urinen med 25 pct. - men kun hos dem, der boede mere end 500 meter fra et konventionelt landbrug. Boede man tættere på, var der ingen nævneværdig forskel.

"Det tyder på, at en økologisk kost kan være en effektiv måde at reducere sin eksponering for glyphosat på, hvis man bor i byområder. Men for folk, som bor tæt på landbrugene, har sprøjtning med midlet formentlig større betydning," skriver Cynthia Curl og Carly Hyland.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed