Annonce
Annonce
Stort overskud i Økologisk Landsforening
GF 2019: I løbet af det seneste år er det lykkedes for Økologisk Landsforening at trimme organisationen og rejse ny kapital, i et omfang så det store underskud fra 2017 blev forvandlet til et solidt plus på 3,5 mio. kr. i 2018-regnskabet.

Helle Borup Friberg, adm. direktør for Økologisk Landsforening, igangsatte i foråret 2018 en økonomisk handlingsplan, som er hovedårsagen til, at bundlinjen i foreningens årsregnskab er forbedret med 5,7 mio. kr. i forhold til året før, men det betyder ikke, at det er slut med en stram økonomistyring i Økologiens Hus. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen
Stabilisering, konsolidering og trimning af hele organisationen var nogle af de ord, som økonomi- og it-chef Kirsten Bach-Holck fra Økologisk Landsforening koblede til foreningens årsregnskab for 2018, som blev offentliggjort fredag i forbindelse med foreningens generalforsamling.
Af regnskabet fremgår det, at Økologisk Landsforening har taget flere vigtige skridt i retning af at fremtidssikre foreningens trængte økonomi. Det stod klart efter en generalforsamling, hvor foreningens medlemmer godkendte et anmærkningsfrit årsregnskab for 2018, som på stort set alle poster var væsentligt mere munter læsning end det forrige årsregnskab.
Årets resultat er en forbedring på 5,7 mio. kr. i forhold til 2017-regnskabet, og den markante fremgang gør det muligt næsten at femdoble egenkapitalen fra 0,9 mio. kr. ved udgangen af 2017 til 4,4 mio. kr. ved det seneste årsskifte.
Taknemmelig for støtten
Efter det overraskende dårlige 2017-regnskab, hvor ØL fik et underskud på 2,2 mio. kr., og egenkapitalen næsten var ædt op, var det derfor på mange måder et langt mere opløftende regnskab, som fredag blev godkendt på generalforsamlingen.
I forbindelse med årsregnskabet udtrykte Helle Borup Friberg, administrerende direktør i ØL, stor glæde over den støtte, som foreningen modtog i 2018.
”Vi er meget taknemmelige for den store opbakning, vi har oplevet fra foreningens medlemmer og foreningens ansatte i forbindelse med den spareplan, vi søsatte i sidste år,” sagde Helle Borup Friberg, som vidste, at både regnskabstallene og ikke mindst foreningens budget for 2019 var imødeset med stor spænding – ikke mindst af mange af de medlemmer, som i løbet af 2018 bidrog med ekstraordinære kontingentbetalinger for at styrke foreningens skrøbelige økonomi.
Årets resultat er summen af en stribe initiativer og besparelser, som blev iværksat i kølvandet på underskuddet i 2017. For undgå gentagelser fik direktionen for et år siden mandat til at udarbejde og gennemføre en stram økonomisk handlingsplan, som skulle styrke foreningens økonomi og mindske risikoen for, at der opstår lignende huller i kassen i fremtiden.
Planen byggede på tre hovedpunkter:
Skaf ny kapital
Trimning af organisationen
Opdyrkning af nye forretningsområder
Det er emner, som Helle Friberg Borup forventer bliver genstand for yderligere debat under fremlæggelsen af budgettet for 2019 senere fredag.
Organisationen er slanket
For at nå de økonomiske mål gennemførte ØL sidste år en række besparelser i Økologiens Hus, hvor alt er blevet trimmet, og det var nødvendigt at tage afsked med flere medarbejdere i sekretariatet. Samlet blev der sidste år skåret 5,5 årsværk væk, så medarbejderstaben i gennemsnit lå på 52 fuldtidsansatte. Det gav en besparelse på 2,2 mio. kr.
Der blev også skåret i diæter og
kørselspenge til de folkevalgte, og selv om regnskab er udtryk for, at ØL har
fået en større soliditet, pointererede Helle Friberg Borup, at der fortsat
venter store udfordringer, som skal løses, før foreningen har fremtidssikret
sin økonomi i en grad, som kan skabe den nødvendige arbejdsro til arbejdet med
at gøre Danmark mere økologisk.
"Men jeg synes, at årsregnskabet er udtryk for, at vi er godt på vej med at professionalisere driften," sagde hun.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.