Annonce

Annonce

Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers

Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.

27. november 2024
Læsetid: 3 minutter
Billede af en masse hjerneskanningsbilleder

Forskere vil analysere 35 års data fra ca. 5.000 deltagere i det såkaldte CARDIA-studie for at undersøge mulige sammenhænge mellem demenssygdomme og kemikalier som bl.a. pesticider. Foto: Colourbox

Hvilken rolle spiller pesticider potentielt for udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers?

Det har forskere fra flere amerikanske universiteter nu modtaget en stor bevilling på 11 mio. dollars, ca. 78 mio. kr., fra det amerikanske National Institutes of Health Grant til at undersøge. Ud over at se på pesticider skal de også vurdere, hvilken risiko eksponeringen for andre kemikalier spiller.

Resultaterne kan potentielt føre til nye sundhedspolitikker på miljøområdet, så forekomsten af degenerative hjernesygdomme reduceres, vurderer studiets ledende forsker, Aimin Chen, ph.d. og professor i epidemiologi ved Penn Medicine, University of Pennsylvania Health System.

"Vi arbejder på at forstå oprindelsen til den øgede risiko for Alzheimers sygdom og relaterede demenssygdomme. Hvis der er en miljømæssig forbindelse, kan vi opfordre til at reducere den miljømæssige eksponering tidligt i livet og i midten af livet, årtier før kognitiv svækkelse og andre demenssymptomer opstår," siger han i en pressemeddelelse.

Vil bruge flere årtiers data

Forskerne vil analysere 35 års data fra deltagere i CARDIA-studiet, som begyndte i 1983 og inddrage både blod- og urinprøver. Her indgår ca. 5.000 personer, som i gennemsnit var 25 år ved studiets begyndelse.

Med disse data vil forskerne kunne se niveauer af pesticider, metaller, polychlorerede biphenyler (kemikalier, der tidligere blev brugt i papir, lim, plastik og elektriske transformatorer) og polybromerede diphenylethere (tidligere ofte anvendt som flammehæmmende materialer i møbler, tæpper og andre genstande). Også andre både kendte og eventuelt ukendte kemikalier vil blive analyseret.

Disse data vil så blive sammenlignet med testpersonernes hjerneskanninger og kognitive test for at undersøge, om der f.eks. er en sammenhæng mellem bestemte pesticider og en øget forekomst af demenssygdomme.

Forskerne vil også undersøge, hvordan sociale faktorer som uddannelse, indkomst og bopæl kan spille en rolle for risikoen for neurologiske sygdomme som Alzheimers. Hvis en befolkningsgruppe udsættes for højere kemisk eksponering, f.eks. fra nærliggende industri eller landbrug, kan det bidrage til forskelle i sygdomsrisiko.

"Disse faktorer er sjældent blevet adresseret i tidligere studier, men de kan spille en væsentlig rolle, især når det handler om uligheder i sundhed," forklarer Lifang Hou, ph.d. og professor i forebyggende medicin ved Northwestern University.

Forskerteamet inkluderer også samarbejdspartnere fra State University of New York i Albany og University of Alabama i Birmingham.

Flere artikler fra samme sektion

Organisationer indkaldte til stormøde: »Hvorfor skal det være så svært at forstå, at vi har behov for at beskytte vores grundvand?«

Sammen med en række andre organisationer stod Økologisk Landsforening bag en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan arealerne i de kommende grundvandsparker skal forvaltes. Der var kritik af den hidtidige vandbeskyttelse, og miljøministeren erkendte, at man har taget det rene vand for givet.

25-03-2025 8 minutter Pesticider,   Politik

Bayer dømt til at betale 14,5 mia. kr. til kræftsyg landarbejder i Roundup-retssag

En jury har tilkendt den kræftsyge John Barnes en erstatning på næsten 15 mia. kr. i en sag mod Monsanto og Bayer om kræftfremkaldende virkninger af ukrudtsmidlet Roundup. Bayer afviser skyld og vil anke dommen.

25-03-2025 3 minutter Udland,   Pesticider

2024 gav 152 rekordsættende vejrekstremer - 17 rekorder sat i Danmark

2024 bød på ikke færre end 152 rekordsættende vejrkatastrofer, bl.a. rekordvarme i flere byer, rekordstore mængder regn, den kraftigste orkan målt i en Florida-region og et rekordhøjt antal tyfoner i Filippinerne. Flere steder mistede landbruget store udbytter, hvilket medvirker til stigende fødevarepriser.

20-03-2025 8 minutter Klima