Annonce

Annonce

En traktor spreder pesticider på en mark

I Frankrig kan landmænd og andre, der har arbejdet med pesticider, få arbejdsskadeerstatning, hvis de får konstateret Parkinsons. Nu følger Tyskland trop. Foto: Colourbox

Pesticider får nu Tyskland til at anerkende Parkinsons som en erhvervssygdom i landbruget

Sammenhængen mellem pesticider og Parkinsons sygdom er ifølge den tyske regering så velbelyst, at den nu anerkender Parkinsons som en erhvervssygdom i landbruget. Det samme er allerede gældende i Frankrig.

Mængden af evidens, der kobler risikoen for Parkinsons sygdom og brugen af pesticider sammen, er nu så stor, at den tyske regering har sat Parkinsons på listen over anerkendte erhvervssygdomme. Det skriver Information på baggrund af en pressemeddelelse fra det tyske arbejds- og socialministerium.

Parkinsons ses især blandt landmænd, der arbejder med pesticider, og derfor vil det nu være muligt at få tilkendt erhvervsskadeerstatning, hvis man som sygdomsramt kan dokumentere længere tids brug eller eksponering af sprøjtegifte.

Beslutningen sker, efter at det tyske lægefaglige råd, ÄSVB, har evalueret en lang række internationale videnskabelige undersøgelser.

"Anerkendelse som erhvervssygdom er mulig for personer, der har brugt svampemidler, ukrudtsmidler eller insektmidler i mange år og ofte i en professionel sammenhæng," skriver ministeriet, med henvisning til at landmænd, arbejdende familiemedlemmer eller ansatte samt deltidslandmænd er særligt udsatte grupper.

I Frankrig kan landmænd og andre, der har arbejdet med pesticider, også få arbejdsskadeerstatning, hvis de får konstateret Parkinsons.

I dansk regi er der ifølge Informations oplysninger ikke aktuelle møder om, hvorvidt sygdommen skal kategoriseres som en arbejdsskade. Senest afholdt Erhvervssygdomsudvalget i 2019 møde om at sætte pesticidbetinget Parkinson på erhvervsskadelisten, men fravalgte i sidste ende at gøre det. Godt nok viste en gennemgang af litteraturen, at der er en øget relativ risiko for sygdommen efter arbejde med pesticider, men udvalget fandt ingen dokumentation for en såkaldt dosis-respons sammenhæng.

Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom verden over, og det stigende antal tilfælde ses i stort set alle regioner i verden. I et nyligt review-studie så tyske og slovenske forskere nærmere på, hvad den mulige årsagssammenhæng kan være, og de fandt, at den seneste forskning på området viser, at pesticider kan ændre mikrobiomet i tarmene, hvilket kan føre til oxidativt stress, påvirkning af nervesystemet og dysfunktion af mitokondrierne, som har betydning for udviklingen af Parkinson.

Flere artikler fra samme sektion

Samtlige partier har stemt for at forbyde pesticider i bestemte områder

Ingen partier stemte imod lovforslaget om at forbyde pesticider i områder, hvor drikkevandet er i særlig risiko for at blive forurenet.

21-05-2024 3 minutter Miljø,   Drikkevand,   Pesticider

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning