Annonce
Annonce
I Frankrig kan landmænd og andre, der har arbejdet med pesticider, få arbejdsskadeerstatning, hvis de får konstateret Parkinsons. Nu følger Tyskland trop. Foto: Colourbox
Pesticider får nu Tyskland til at anerkende Parkinsons som en erhvervssygdom i landbruget
Sammenhængen mellem pesticider og Parkinsons sygdom er ifølge den tyske regering så velbelyst, at den nu anerkender Parkinsons som en erhvervssygdom i landbruget. Det samme er allerede gældende i Frankrig.
Mængden af evidens, der kobler risikoen for Parkinsons sygdom og brugen af pesticider sammen, er nu så stor, at den tyske regering har sat Parkinsons på listen over anerkendte erhvervssygdomme. Det skriver Information på baggrund af en pressemeddelelse fra det tyske arbejds- og socialministerium.
Parkinsons ses især blandt landmænd, der arbejder med pesticider, og derfor vil det nu være muligt at få tilkendt erhvervsskadeerstatning, hvis man som sygdomsramt kan dokumentere længere tids brug eller eksponering af sprøjtegifte.
Beslutningen sker, efter at det tyske lægefaglige råd, ÄSVB, har evalueret en lang række internationale videnskabelige undersøgelser.
"Anerkendelse som erhvervssygdom er mulig for personer, der har brugt svampemidler, ukrudtsmidler eller insektmidler i mange år og ofte i en professionel sammenhæng," skriver ministeriet, med henvisning til at landmænd, arbejdende familiemedlemmer eller ansatte samt deltidslandmænd er særligt udsatte grupper.
I Frankrig kan landmænd og andre, der har arbejdet med pesticider, også få arbejdsskadeerstatning, hvis de får konstateret Parkinsons.
I dansk regi er der ifølge Informations oplysninger ikke aktuelle møder om, hvorvidt sygdommen skal kategoriseres som en arbejdsskade. Senest afholdt Erhvervssygdomsudvalget i 2019 møde om at sætte pesticidbetinget Parkinson på erhvervsskadelisten, men fravalgte i sidste ende at gøre det. Godt nok viste en gennemgang af litteraturen, at der er en øget relativ risiko for sygdommen efter arbejde med pesticider, men udvalget fandt ingen dokumentation for en såkaldt dosis-respons sammenhæng.
Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom verden over, og det stigende antal tilfælde ses i stort set alle regioner i verden. I et nyligt review-studie så tyske og slovenske forskere nærmere på, hvad den mulige årsagssammenhæng kan være, og de fandt, at den seneste forskning på området viser, at pesticider kan ændre mikrobiomet i tarmene, hvilket kan føre til oxidativt stress, påvirkning af nervesystemet og dysfunktion af mitokondrierne, som har betydning for udviklingen af Parkinson.
Flere artikler fra samme sektion
Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst
Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.
Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers
Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.
Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere
At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.