Annonce

Annonce

Skål med salat

Andelen af økologi i de danske offentlige køkkener ligger på 22 pct., mens den i Sverige ligger på 39 pct. Foto: Jakob Brandt

Forbund: Regler hæmmer økologiomlægning i kommunerne

Mens omlægningen til økologi i landets største kommuner går stærkt, står den mere eller mindre stille i mange øvrige kommuner. Det er en opgave for landspolitikerne at få løst, mener Kost- og Ernæringsforbundet.

Omstillingen til økologi går stærkt i flere offentlige køkkener - halter det med omlægning særligt i provinsen. Det er noget, som politikerne på Christiansborg bør løse, mener Kost- og Ernæringsforbundet, der har ca. 8.500 medlemmer, som arbejder professionelt med ernæring. Det skriver fødevarewatch.dk.

"Vi er godt på vej med økologien generelt, men det kræver mere politisk opbakning og klare målsætninger for at komme videre. Det er ikke bare lige sådan at få lov til at købe økologisk ude i køkkenerne, fordi indkøbsaftalerne begrænser det," siger Kost- og Ernæringsforbundets næstformand, Michael Allerup Nielsen, der er enhedschef på Bispebjerg Frederiksberg Hospital, til fødevarewatch.dk.

Han mener derfor, at økologi bør være en fast del af det offentlige udbud, der sætter rammerne for de indkøb, som offentlige køkkener foretager.

Sverige er langt foran

Andelen af økologi i de danske offentlige køkkener ligger på 22 pct., mens den i Sverige ligger på 39 pct., og i Norge er helt nede på ét pct ifølge en rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

Professor Carsten Daugbjerg, der har udarbejdet rapporten, forklarede i forbindelse med dens udgivelse først på året, at Sverige er et eksempel på, at man på landsplan kan nå et højt niveau af økologiske fødevarer i den offentlige sektor, og han vurderede derfor, at der stadig er masser af potentiale for mere økologi i Danmark.

I Sverige har man valgt en strategi, der kobler økologi sammen med sundhed, og man har sat konkrete økologimål i køkkenerne, som kommunerne skulle leve op til.

I Danmark har man benyttet sig af forskellige støtteordninger til eksempelvis efteruddannelse af køkkenpersonale, økologikontrol og udviklingen af Det Økologiske Spisemærke, som efter Carsten Daubjergs vurdering har spillet en stor rolle for omlægningen. 

Flere artikler fra samme sektion

Fødevareindustrien er hårdest ramt af stigende energipriser

Ny opgørelse viser, at føde- og drikkevareindustrien er hårdest ramt af de stigende energipriser, og den kan forvente en ekstra regning på samlet 6,7 mia. kr. Det påvirker produktionen i alle led.

20-09-2022 3 minutter Økonomi

Vordingborg vinder titlen som Danmarks Vildeste Kommune

Efter halvandet års kamp for en vildere natur i landets 98 kommuner løb Vordingborg med titlen som Danmarks vildeste kommune og prisen på én mio. kr.

19-09-2022 3 minutter Natur,   Biodiversitet

Forskere i Aarhus skal finde værdien af naturbaserede løsninger

Økonomiske gevinster og finansieringsmodeller for naturbaserede løsninger skal dokumenteres i et nyt EU-studie, så endnu flere naturprojekter kan sættes i gang.

12-09-2022 2 minutter Natur,   Forskning