Annonce
Annonce
Fonde giver langt flere penge til at promovere kød end planter
Landbrugets afgiftsfonde bruger fire gange så mange penge på at markedsføre animalske fødevarer som plantebaserede produkter. Det får kritik fra Klimarådet.

Landbrugsfondene tildelte sidste år 29 mio. kr. til fremme af animalske fødevarer, mens de plantebaserede modtog syv mio. kr. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Sidste år tildelte landbrugets produktions- og promilleafgiftsfonde ca. 29 mio. kr. til fremme af animalske produkter herhjemme. Til sammenligning modtog vegetabilske fødevarer blot omtrent en fjerdedel fra fondene; syv mio. kr.
Det viser en gennemgang af bevillingerne, som altinget.dk har foretaget, og resultatet møder kritik fra Klimarådet.
Fordelingen "strider direkte mod kostrådenes anbefalinger" om at spise mindre kød og mere plantebaseret, lyder det fra rådet:
”Kampagner for kød kan gøre det sværere at drive en normalisering af klimavenlig kost, og de kan bidrage til folks oplevelse af, at det er normalt at have et stort indtag af animalsk kost. Det kan også bidrage til, at folk oplever det at spise mere plantebaseret og klimavenligt, som noget man gør i mere marginaliserede grupper,” siger rådets formand Peter Møllgaard til altinget.dk.
Differencen mellem beløbene blev endda større i 2022 end året før, da animalske produkter i 2021 fik 30 mio. kr. og de plantebaserede 10 mio. kr. til markedsfremme.
Forskellen på beløbene forventes dog at blive mindre, når den planlagte plantefond bliver etableret. Ifølge landbrugsaftalen fra 2021 skal 85 mio. kr. hvert år fra 2023 til 2030 flyttes fra Promilleafgiftsfonden til Plantefonden.
Flere artikler fra samme sektion
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.
Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand
16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.