Annonce

Annonce

Et luftfoto af rismarker, der har været i brand

Europa-Parlamentet vil straffe virksomheder som bidrager til ulovlig afskovning samt krænkelse af menneskerettighederne. Foto: Colourbox

EU vil straffe virksomheder, der kobles til ulovlig skovfældning

Virksomheder skal forhindres i at importere råvarer forbundet med ulovlig afskovning. Det mener Europa-Parlamentet, som har stemt for at indføre lovgivning.

Et stort flertal af Europa-Parlamentets medlemmer har stemt for, at det skal være strafbart for virksomheder i EU at importere råvarer, som kan knyttes til ulovlig afskovning.

Det vil nu være op til EU-Kommissionen at udarbejde en obligatorisk såkaldt due diligence-lovgivning. Lykkedes det, vil det betyde, at virksomheder i fremtiden skal kunne bevise, at deres forsyningskæde er fri for ulovlig afskovning og ikke krænker menneskerettighederne. 

Parlamentets forslag lægger op til, at reglerne skal omfatte såvel banker og investeringsfonde som supermarkeder og madproducenter, og at virksomheder, som ikke overholder reglerne, skal kunne straffes. 

Flere medlemmer af Europa-Parlamentet har påpeget, at de frivillige certificeringsordninger ikke har nok gennemslagskraft til at bremse afskovningen og har understreget behovet for obligatorisk lovgivning på området.

EU er skyld i 10 pct. af verdens afskovning

Parlamentsmedlem Delara Burkhardt (S&D, DE), som er medforfatter på den rapport, som forslaget er baseret på, sagde således til Parlamentet:

“Lige nu er der virksomheder, der tjener penge på at ødelægge vores miljø, og vi har muligheden for at komme med et ambitiøst forslag til Kommissionen. Et forslag, som gør en forskel.”

Tidligere har Simon Bager, der er ph.d.-studerende ved Université Catholique de Louvain i Belgien, udtalt til Økologisk Nu:

“Meget tyder på, at en due diligence-lovgivning både er politisk og praktisk gangbar, og afhængigt af udformningen kan den have stor positiv indflydelse på både klima og mennesker.”

Parlamentets rapport udgør fundamentet for den lovgivning, som Kommissionen skal fremlægge i sommeren 2021 med målsætningen om at begrænse EU’s bidrag til afskovningen.

Ifølge Kommissionens egne tal er EU skyld i ca. 10 pct. af jordens samlede afskovning gennem import af palmeolie, soja, kød og kakao.

Det estimeres, at der siden 1990 er ryddet skovområder på ca 1.3 millioner km2, et areal på størrelse med Peru. 

Flere artikler fra samme sektion

Nu bliver det forbudt at sprøjte ved visse drikkevandsboringer

For første gang bliver det ved lov forbudt at bruge sprøjtemidler ved drikkevandsboringer, hvor der er risiko for nedsivning. Det giver kommunerne et nyt værktøj mod lodsejere, der ikke frivilligt vil stoppe sprøjtningen.

07-06-2023 4 minutter Pesticider,   Politik

WWF Verdensnaturfonden udsætter 600 sjældne sommerfugle på Sydsjælland

Flere danske sommerfugle er på listen over truede danske arter. Nu får okkergul pletvinge hjælp til at etablere sig på et naturområde på Knudshoved Odde

02-06-2023 3 minutter Biodiversitet

Øko-jord dyrkes nu konventionelt, efter at Naturstyrelsen har overtaget

Når landmænd skal afgive lavbundsjord, kan de bede om at få erstatningsjord, og på Djursland betyder det, at økologiske marker nu drives konventionelt og sprøjtes.

31-05-2023 4 minutter Miljø,   Klima,   Politik