Annonce

Annonce

Et luftfoto af rismarker, der har været i brand

Europa-Parlamentet vil straffe virksomheder som bidrager til ulovlig afskovning samt krænkelse af menneskerettighederne. Foto: Colourbox

EU vil straffe virksomheder, der kobles til ulovlig skovfældning

Virksomheder skal forhindres i at importere råvarer forbundet med ulovlig afskovning. Det mener Europa-Parlamentet, som har stemt for at indføre lovgivning.

Et stort flertal af Europa-Parlamentets medlemmer har stemt for, at det skal være strafbart for virksomheder i EU at importere råvarer, som kan knyttes til ulovlig afskovning.

Det vil nu være op til EU-Kommissionen at udarbejde en obligatorisk såkaldt due diligence-lovgivning. Lykkedes det, vil det betyde, at virksomheder i fremtiden skal kunne bevise, at deres forsyningskæde er fri for ulovlig afskovning og ikke krænker menneskerettighederne. 

Parlamentets forslag lægger op til, at reglerne skal omfatte såvel banker og investeringsfonde som supermarkeder og madproducenter, og at virksomheder, som ikke overholder reglerne, skal kunne straffes. 

Flere medlemmer af Europa-Parlamentet har påpeget, at de frivillige certificeringsordninger ikke har nok gennemslagskraft til at bremse afskovningen og har understreget behovet for obligatorisk lovgivning på området.

EU er skyld i 10 pct. af verdens afskovning

Parlamentsmedlem Delara Burkhardt (S&D, DE), som er medforfatter på den rapport, som forslaget er baseret på, sagde således til Parlamentet:

“Lige nu er der virksomheder, der tjener penge på at ødelægge vores miljø, og vi har muligheden for at komme med et ambitiøst forslag til Kommissionen. Et forslag, som gør en forskel.”

Tidligere har Simon Bager, der er ph.d.-studerende ved Université Catholique de Louvain i Belgien, udtalt til Økologisk Nu:

“Meget tyder på, at en due diligence-lovgivning både er politisk og praktisk gangbar, og afhængigt af udformningen kan den have stor positiv indflydelse på både klima og mennesker.”

Parlamentets rapport udgør fundamentet for den lovgivning, som Kommissionen skal fremlægge i sommeren 2021 med målsætningen om at begrænse EU’s bidrag til afskovningen.

Ifølge Kommissionens egne tal er EU skyld i ca. 10 pct. af jordens samlede afskovning gennem import af palmeolie, soja, kød og kakao.

Det estimeres, at der siden 1990 er ryddet skovområder på ca 1.3 millioner km2, et areal på størrelse med Peru. 

Flere artikler fra samme sektion

FN-rapport nedtonede kødets klimabelastning - nu kritiserer forskere rapporten for at misbruge deres studie

FN's fødevareorgan, FAO, har gennem årene nedjusteret kødets klimaaftryk. Senest har FAO inddraget et studie, der angiveligt skulle vise en beskeden effekt ved at spise mere plantebaseret. Forfatterne bag studiet kritiserer nu rapporten for flere grove fejl.

07-05-2024 9 minutter Udland,   Klima

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider