Annonce

Annonce

Flag uden for EU-parlamentsbygningen

Der er uenighed blandt EU-landene om størrelsen på CAP'ens kommende budget. Foto: Colourbox

Flere lande kræver mere betaling til landbrugsstøtten

Briternes EU-exit efterlader et økonomisk hul i landbrugsstøtten, som skal dækkes, mener flere EU-lande.

Der er lagt op til en kamp om det kommende landbrugsbudget i EU. Tidligere har Europa-Kommissionen foreslået at skære landbrugsstøtten med fem pct., men nu kræver 17 medlemslande, at budgettet fastholdes, hvilket betyder, at medlemslandene skal øge deres bidrag, fordi der efterlades et økonomisk hul, når Storbritannien som nettoindbetaler til landbrugsbudgettet forlader EU. 

Holdningen blev fremsat af den franske landbrugsminister, Didier Guillaume på et møde mellem EU's landbrugsministre, og han bakkes op af 16 andre lande - blandt andet Polen, der mener, at landbruget kun kan øge klimaindsatsen, hvis der tilføres flere midler til landmændene. Det skriver AgriWatch

Dog er hverken Danmark eller et andet stort landbrugsland Tyskland blandt forslagsstillerne.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed gav i sommer udtryk for, at Danmark ikke ønsker at øge sit bidrag til budgettet.

"Inden for den ene procent (af BNI, red.) mener jeg, at vi sagtens kan nå vores mål. Det er ret store summer, vi bruger. Over en tredjedel af budgettet går for eksempel til landbrugsordningen, så man kan sagtens finde pengene til klimakamp, migration, forskning og så videre," sagde han til PolicyWatch.

EU's kommende landbrugspolitik, CAP, gælder fra 2021 til 2027.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik