Annonce

Annonce

Stella Kyriakides

EU-kommissær for sundhed Stella Kyriakides opfordrer i sit svar til Danmark at finde løsninger inden for lovens eksisterende rammer. Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

Reglerne står ikke til at ændre, og der vil ikke blive givet særlige danske dispensationer.

Sådan lyder svaret fra EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides til Danmark, efter at fødevareminister Rasmus Prehn (S) i februar udtrykte bekymring over nye EU-regler for veterinære lægemidler.

Det viser en brevudveksling fra en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

Siden 28. januar i år har dyrlæger pga. EU-regler været tvunget til altid at følge indlægssedlernes anvisninger, når de f.eks. medicinerer landbrugsdyr med antibiotika. Det har medført kraftig kritik fra dyrlæger og landbruget, da de nye EU-regler har gjort det ulovligt at afkorte en behandlingsperiode, selvom dyret er blevet rask – og derfor frygter dyrlægerne, at forbruget af antibiotika i landbruget nu stiger.

Fødevareminister Rasmus Prehn valgte at tage sagen op med EU-kommissæren efter kritikken, der bl.a. fik hundredvis af dyrlæger til at demonstrere foran Christiansborg.

Stella Kyriakides opfordrer i sit svar til at finde løsninger inden for lovens rammer og foreslår, at man f.eks. anmoder om ændringer af indlægssedlerne, hvis det kan dokumenteres, at anvisningerne om dosis og behandlingstid er uhensigtsmæssige.

”Jeg opfordrer jeres tjenester til at bruge mekanismerne i forordningen til hurtigst muligt at anmode om en gennemgang af produktresuméet for de veterinærlægemidler, især antimikrobielle stoffer, for hvilke de har dokumentation for, at de kan være forældede, så de kan opdateres som en prioritet,” skriver Stella Kyriakides i brevet ifølge Maskinbladet.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT