Annonce
Annonce
Årets GUDP-konference bød bl.a. på en paneldebat med (fra venstre) fødevarerordfører Simon Kollerup (S), fødevareordfører Erling Bonnesen (V), Thise-direktør Poul Pedersen og næstformanden i GUDP's bestyrelse, Henrik Høegh. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
"Trends skal man lade være med at kæmpe imod"
Fødevarerne skal produceres mere bæredygtigt, og emballagen skal nytænkes. Det var nogle af hovedpointerne, da branchefolk og politikere mødtes til en konference om fremtidens fødevareproduktion.
Hvad enten det drejer sig om økologisk eller konventionel produktion, skal produktionen fra jord til bord fremover være endnu mere miljø- og klimavenlig end i dag. Det inkluderer også emballeringen.
Nogenlunde sådan kan man sammenfatte de mange oplæg, da GUDP - den grønne erhvervsstøtteordning - den 20. november holdt konferencen ’Vejen til fremtidens fødevarer’.
"Vi skal blive bedre til at få en stærkere klima- og biodiversitetsprofil i økologien. For at økologi kan holde sin førerposition, skal den præstere bedre på de parametre. Klimaet får mere og mere fokus, så det skal der være styr på," sagde Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
"Ny teknologi kan måske hjælpe os langt hen ad vejen, så man måske kan lade noget ukrudt være tilbage, og man kan køre uden om dyr skjult i græsset. Jeg mener, at det her åbner for rigtig mange spændende muligheder inden for alle produktionsgrene," sagde Thyge Nygaard om det store fokus, som konferencen havde på ny teknologi til landmænd.
Trends skal man lade være med at kæmpe imod. Det er der ikke tid til.
— Poul Pedersen, direktør for Thise
Konferencen om en mere grøn fødevareproduktion blev afholdt på Den Blå Planet i Kastrup - et velvalgt sted, hvis arrangørerne havde i sinde at minde deltagerne om, hvad det er, vi skal passe på.
Fra konferencelokalet var der udsigt til et odderbassin, og ankomsthallen viste store billeder af de koralrev, der lige nu er truet af klimaforandringer og forurening.
Jesper Fårekyllings smoothies
Repræsentanter for nogle af de cases, der alle er støttet af GUDP-midler, var til stede for at fremlægge deres grønne initiativer, bl.a. projektet Subleem 2.0, som vil udvikle produktionen af foder og fødevarer fra biomasse, og Bugging Denmark, der står bag Danmarks første urbane insektfarm til produktion af fødevarer.
I dagens anledning havde en repræsentant fra Bugging Denmark anrettet smagsprøver, så man fik mulighed for at smage smoothies med fårekyllinger, hvilket efterfølgende gav ham tilnavnet Jesper Fårekylling af flere oplægsholdere.
Behovet for nye løsninger er ikke kun påkrævet grundet den voksende verdensbefolkning; det er også et nutidigt krav fra forbrugerne.
Minesh Patel, der er Innovation and insight manager hos analysebureauet Mintel, kunne således på baggrund af spørgeskemaundersøgelser fortælle om et voksende forbrugerfokus på bæredygtigt producerede varer. Et fokus, der ikke kun omhandler måden, som fødevarerne produceres på, og et lavere forbrug af kød, men også hvordan de indpakkes. Minesh Patel betegnede det som et 360 graders syn på bæredygtighed.
Hilser kødfri bølge velkommen
Lars Leopold Hinrichsen, direktør for Teknologisk Institut, medgav, at emballage er blevet vigtigt for de miljø- og klimabevidste forbrugere.
"Når man taler om grønne fødevarer, er emballagedelen meget vigtig; den betyder meget for produktets grønne profil. Mange virksomheder er allerede på vej, og dem der ikke er det, er klar over, at de skal den vej," sagde han.
Hos det økologiske mejeri Thise er emballagen da også et område, man har kigget på.
"Vi prøver at hoppe med på vognen så godt som muligt. Eksempelvis bruger vi genanvendt PET-plast til nogle af vores produkter," sagde Thise-direktør Poul Pedersen, som samtidig hilste den vegetabilske bølge velkommen og har affundet sig med, at fremtidens Danmark måske vil have færre køer end i dag - hvis altså forbrugerne vælger det.
"Trends skal man lade være med at kæmpe imod. Det er der ikke tid til," konstaterede han.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen mindede afslutningsvist om, at det er umuligt med sikkerhed at sige, hvad fremtiden byder på, men at det samtidig er den uforudsigelighed, der understreger behovet for GUDP-støtten:
"En ordning, hvor gode, fremsynede ideer kan få støtte, som den mangler for at kunne bevæge sig fra tanke til tallerken - og ikke mindst en ordning, der favner fødevaresektoren hele vejen rundt. Det er klogt at passe ordentligt på dyr, vores miljø og jord, men også fordi det i stigende grad bliver et konkurrenceparameter. Forbrugerne bliver mere og mere bevidste om det."
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.