Annonce
Annonce
Kirsten Bach-Holck, økonomi- og IT-chef (t.h.) beskrev bundlinjen i Økologisk Landsforenings årsregnskab som et positivt resultat af engangsbesparelser, indtægter fra beslægtede selskaber kombineret med et mix af stram økonomistyring og rettidig omhu. Foto: Jakob Brandt
Engangsbesparelser sikrede sorte tal på bundlinjen hos Økologisk Landsforening
Engangsbesparelser, ’gamle projektmidler’ og indtægter fra ØkologiRådgivningDanmark var med til at sikre, at Økologisk Landsforening kom ud af 2023 med et plus på 713.000 kr.
Efter flere år med en stram styring af økonomien kunne generalforsamlingen i Økologisk Landsforening (ØL) lørdag på Comwell Køge Strand for tredje år i træk godkende et årsregnskab, med et resultat, som lå et pænt stykke over budgettet.
Foreningen kom ud af 2023 med et overskud på 713.000, og selvom det er en kvart mio. kr. mindre end året før, var foreningens økonomi- og IT-chef, Kirsten Bach-Holck i udgangspunktet rimelig tilfreds, da hun gennemgik hovedtallene i regnskabet for de ca. 140 medlemmer, som deltog i generalforsamlingen.
”Det er et positivt regnskab, efter et år, hvor vi budgetterede med at gå i nul,” lød den overordnede vurdering fra Kirsten Bach-Holck efter et år som bød på flere uventede udfordringer, som betød at omsætningen lå tre mio. lavere end budgetteret.
En af dem var, at Plantefondens projekter ikke kom i gang som planlagt.
”Det betød, at vi allerede tidligt på året kunne se, at der ville komme en manko i omsætningen, men det er ikke noget problem, så længe udgifterne følger med ned, så vi fik hurtigt rettet ind. Det er det jeg kalder rettidig omhu,” sagde Kirsten Bach-Holck.
Besparelser på løn
I forbindelse med regnskabet lagde hun vægt på, at årets resultat ikke stammer fra selve driften, men primært er resultatet af engangsbesparelser og indtægter, som foreningen ikke kan forvente at få næste år.
”Vi havde i 2023 perioder men ubesatte stillinger, når folk sagde op. Det betød, at vi sparede 1,2 mio. kr. i løn. Samtidig fik vi medhold i en klagesag mod Landbrugsstyrelsen, der omhandlede et projekt helt tilbage fra 2014. Det gav 300.000 kr., og samlet havde vi i løbet af året engangsbesparelser for 1,7 mio. kr. De kommer ikke igen i år, og det havde været sjovere, hvis overskuddet var skabt via driften,” sagde Kirsten Bach-Holck, som samtidig med tilfredshed noterede, at ØkologiRådgivning Danmark i 2023 bidrog med 327.000 kr. til foreningens økonomi.
Det var en medvirkende årsag til, at ØL sidste år lavede et positivt resultat i et år, hvor der var budgetteret med et nul, men det ændrer ikke ved, at foreningen kigger ind i et 2024, hvor der igen bliver brug for stram styring af økonomien, da både en del medlemsvirksomheder og landmænd har meldt sig ud efter lanceringen af rapporten ”Fra Foder til Føde II.
Medlemmerne siver
I forbindelse med præsentationen af budgettet for 2023, forudså ØL-direktør Helle Borup Friberg for et år siden, at netop fastholdelse af medlemmer og rekruttering af nye medlemmer ville blive en nøgleindsats i 2023.
”Den mission er vi ikke lykkedes med”, erkender hun overfor Økonu.dk og det fremgår da også af årsrapporten, at medlemshvervning får høj prioritet i 2024.
”Efter regnskabets afslutning har et antal større virksomhedsmedlemmer valgt at forlade foreningen, hvilket isoleret betragtet påvirker foreningens samlede økonomi i negativ retning”, skriver Økologisk Landsforening i årsberetningen under punktet ’Begivenheder efter regnskabsårets afslutning.’
Foreningen oplyser i den forbindelse, at den allerede har iværksat en handlingsplan til inddæmning af de manglende kontingentindtægter, som løber op i ca. en halv mio. kr., men Helle Borup Friberg er fortrøstningsfuld i forhold til at få nye medlemmer, og hun hæfter sig ved, at foreningens økonomi i dag står et helt andet og mere solidt sted end for fire-fem år siden.
Mindre omsætning - samme impact
Efter flere år med faldende omsætning, landede omsætningen i 2023 på 46,4 mio. kr. Den er dermed faldet med 9,2 mio. kr. eller 16,5 pct. siden 2021, men faldet i det seneste regnskabsår begrænser sig til 0,9 mio. kr.
For en forening, som ønsker at skubbe fødevareproduktionen mest muligt i en grønnere og mere bæredygtig retning, kunne den faldende omsætning ligne en negativ udvikling, men ifølge Kirsten Bach-Holch og foreningens direktør, Helle Borup Friberg, er det ikke tilfældet.
Det begrundede de med, at ØL i dag driver ØkologiRådgivning Danmark (ØRD) sammen med Sagro og i 2021 etablerede Innovationscenter for Økologisk Landbrug sammen med Landbrug & Fødevarer. Det sikrer, at den faldende aktivitet i ØL mere end modsvares af øgede aktiviteter i de beslægtede selskaber, som sikrer, at ØL’s samlede impact vokser.
Det gælder ikke mindst Icoel, som årligt driver 70-80 landbrugsfaglige projekter, og ifølge Helle Borup er aktiviteten øget med ca. 30 pct. siden innovationscenteret blev grundlagt. Selv gennemførte ØL 24 projekter i 2023.
Alternative indtægtskanaler
Årets resultatet blev overført til foreningens egenkapital, som steg til 7,7 mio. kr. mio. kr., og ifølge Kirsten Bach-Holck luner det i foreningens nuværende situation, hvor foreningen ud over at tilbagebetale et større lån, som ’venner af huset’ ydede ØL i 2020, da foreningen var ude i økonomisk stormvejr, også skal håndtere en forventet nedgang i kontingentindbetalingerne.
Helle Borup Friberg mindede i den forbindelse om, at foreningens soliditetsgrad er vokset fra 4 pct. i 2017 til 58 pct. i 2023.
”Selv når vi har tilbagebetalt lånet, vil den stadig ligge på knap 40 pct.,” sagde direktøren, som samtidig pointerede, at det bliver en vigtig mission for ØL at finde alternative indtægtskanaler, så foreningen bliver mindre afhængig af projektmidler og medlemskontingenter, som sidste år bidrog til omsætningen med henholdsvis 65 pct., og 13 pct.
”Regnskabet viser, at vi står stærkt – også når det blæser,” forklarede Kirsten Bach-Holck.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.