Annonce
Annonce
Niels Fuglsang - her med Sophie Hastrup Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, ved sin side - holdt tale i forbindelse med dyrevelfærdsdemonstrationen onsdag. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Dyreværnsorganisationer protesterer over brudte løfter i Bruxelles
Eurogroup For Animals, der repræsenterer 96 europæiske dyreværnsorganisationer, demonstrerede onsdag i Bruxelles for at råbe EU-politikerne op: Dyrevelfærdslovgivningen er forældet, og ønsket om bedre velfærd ignoreres, mener organisationerne.
EU-Kommissionen har brudt sit eget løfte: I 2020 forpligtede Kommissionen sig til at revidere dyrevelfærdslovgivningen og præsentere fire lovforslag i 3. kvartal i år. Den deadline er nu overskredet - man har blot sat dato på præsentationen af ét forslag - og dyreværnsorganisationer over hele Europa frygter, at EU-politikerne ender med at svigte dyrenes velfærd.
Derfor havde paraplyorganisationen Eurogroup for Animals, der repræsenterer 96 dyreværnsorganisationer heriblandt Dyrenes Beskyttelse, arrangeret en demonstration foran Berlaymon-bygningen i Bruxelles onsdag.
"Et rekordstort antal EU-borgere har skrevet til kommissionen om bedre og mere tidssvarende beskyttelse af de mange millioner dyr i EU. Det har kommissionen, ledet af Ursula von der Leyen, forpligtet sig til at levere, og hvis de løber fra det løfte, vil det ikke kun være et svigt af de millioner af dyr, det hele handler om, men også et demokratisk svigt og brud på tilliden til EU. Vi er til stede i dag i Bruxelles for at minde kommissionen om sit løfte til det europæiske folk og til dyrene," siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.
Ifølge Dyrenes Beskyttelse er den nuværende lovgivning ikke blevet revideret i over to årtier, og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har i en række vurderinger af den eksisterende dyrevelfærdslov fremlagt flere forslag til forbedringer.
Dyrenes Beskyttelse skriver, at Kommissionen oprindeligt havde lovet at revidere lovgivningen for hold af husdyr, slagtning og transport af dyr, samt lancere en ny mærkeordning for dyrevelfærd. Nu lægges der dog op til kun at gennemføre en revision af reglerne for dyretransporter.
Politikere sluttede sig til demonstrationen
Flere medlemmer af Europa-Parlamentet, herunder den danske europaparlamentariker Niels Fuglsang (S), sluttede sig onsdag til samlingen i Bruxelles, hvor han var inviteret som taler. Han opfordrede offentligt Europa-Kommissionen til at levere alle fire forslag som lovet.
"Jeg mener, det vil være en demokratisk skandale, hvis det endnu engang bliver dyrene som underprioriteres. Kommissionen har lovet at fremsætte en generel revidering af dyrevelfærdsloven, så den stemmer overens med den nyeste forskning på området. Og forskningen foreligger, så jeg forstår simpelthen ikke denne nølen. At der nu ser ud til at ske noget på dyretransportområdet er positivt, men det er jo kun en lille del af den samlede pakke, vi er blevet stillet i udsigt. Det er ikke godt nok. Det har jeg sammen med kollegaer i Europa-Parlamentet gjort klart overfor Kommissionen, og det var også mit budskab til dem i dag," siger Niels Fuglsang.
Dette budskab bakkes op af Britta Riis.
”Hvert år holdes 300 millioner følende og sansende dyr i bure, indespærret i industrielle stalde i hele EU. Disse systemer er forældede og forårsager lidelse for dyr, der er i stand til at føle frustration, frygt og smerte. EU trænger desperat til en mere tidssvarende dyrevelfærdslovgivning, der er et moderne samfund værdigt,” siger Britta Riis og tilføjer:
”Vi har ikke brug for mere dialog, vi har ikke brug for flere økonomiske vurderinger, og vi vil ikke nøjes med symbolske tiltag. Vi er langt forbi de stadier. Dyrevelfærd ligger millioner af borgere på hjerte, og de holder nu denne Kommission fuldt ansvarlig for forpligtelsen til at forbedre millioner af dyrs liv i Europa,” siger hun.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.