Annonce
Annonce
Op mod 30 mia. stimefisk fanges i danske net hvert år, og nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det står til med dyrevelfærden ombord på de danske trawlere. Foto: DPPO
Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde
Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.
Mens der i landbruget har været meget fokus på dyrevelfærden hos de husdyr, som typisk ender på middagsbordet i de danske hjem, er forholdene for de vilde fisk hidtil gået mere under radaren. Men flere aktører arbejder nu på at forbedre forholdene for de vilde fisk.
Staten lancerede kort før årsskiftet den nye mærkningsordning for vildtfangede fisk NaturSkånsom, og nu igangsætter Dyrenes Beskyttelse i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) et flerårigt forskningsprojekt, der for første gang at undersøge, hvordan milliarder af fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri i havet.
Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utrolig mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt.
— Nicolaj Lindeborgh, konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse
Det bliver forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut, som skal stå for undersøgelserne, der skal bane vej for udvikling af nye fangstmetoder, som kan understøtte en mere human aflivning af de sansende dyr, oplyser Dyrenes Beskyttelse.
Potentialet er enormt
Baggrunden for forskningsprojektet er flere forskningsresultater, som ifølge de to organisationer viser, at fisk kan mærke smerte. Derfor er det vigtigt at blive klogere på dyrevelfærden ombord på de danske fisketrawlere, som hvert år fanger ca. 30 mia. stimefisk – de såkaldte pelagiske fisk. Ingen ved, hvordan fisk som sild og makrel rent faktisk dør i processen. Det er problematisk, da fisk føler smerte og derfor kan lide, når de dør, mener Dyrenes Beskyttelse.
"Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utrolig mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt," siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse.
Medlemmerne hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation vil også være med til sikre en så skånsom aflivning som mulig.
"Som fiskere høster vi af naturens overskud. Med det følger et ansvar for, at alle dele af vores aktiviteter foregår så ansvarligt og skånsomt som overhovedet muligt. Et nyt fokus på dyrevelfærd er i det lys en naturlig fortsættelse af vores strategiske arbejde for et bedre og mere skånsomt fiskeri," siger direktør i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen.
Direktøren i Dyrenes Beskyttelse ser samarbejdet som et naturligt resultat af det stadig større fokus på fiskevelfærd.
"Fiskevelfærd er virkelig dukket op på danskernes radar – og også blandt fiskerne. Det er udgangspunktet for, at vi med et unikt samarbejde mellem fiskerne i Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Dyrenes Beskyttelse kan søsætte denne fælles undersøgelse," siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.
Projektet bliver gennemført med støtte fra den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy, og det første forskerhold stikker til søs allerede denne sommer.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.