Annonce

Annonce

Paul Holmbeck holder et oplæg til NOFF 2017

Politisk direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck er i Bukarest for at præsenterer den danske økologipolitik. Her ses han holde et oplæg i 2017 til Nordic Organic Food Fair. Foto: ØL

Dansk økologipolitik hyldes på Europæisk Økologi Kongres

Pressemeddelelse

Den danske økologipolitik er i fokus på årets Europæisk Økologi Kongres. Økologisk Landsforening præsenterer den danske økologipolitik, som sidste år vandt en FN-pris for bæredygtighed. Danmark ses som frontløber for investering i økologisk innovation og markedsudvikling. Politisk direktør Paul Holmbeck foreslår en ny EU-aktionsplan, der kan bane vej for mere økologi i Europa.

Der er stærk fokus på dansk økologipolitik i dag på Europæisk Økologi Kongres, som afholdes 20.-21. juni i Bukarest i Rumænien af den internationale økologiorganisation IFOAM. 

Politik-, erhvervs- og organisationsledere fra 25 lande mødes for at debattere den kommende landbrugs- og økologipolitik i EU. Dansk økologipolitik ses som et af de mest effektive til at udvikle både økologisk landbrug og markedet for økologi.

Derfor var Paul Holmbeck, politisk direktør for Økologisk Landsforening – kendt i udlandet som Organic Denmark – med for at præsentere de danske erfaringer.

- Der er især stor interesse for, hvordan en aktiv dansk økologipolitik har medvirket så positivt i økologisk innovation samt udvikling af det danske økologimarked. Vi har en unik dansk økologi-model, hvor staten har udviklet økologi i et tæt partnerskab med foreningslivet - både i udviklingen af politik, og det at føre den ud i livet, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening og fortsætter:

- Historien om udvikling af dansk økologi i et samspil mellem staten, producenter, handelen, økologisk foreningsliv og befolkningen, ses som en model for bæredygtig omstilling.

Især fokus på offentlige køkkener

Danmarks omstilling af offentlige køkkener til mere økologi har tiltrukket meget international interesse. Den går især på, at omstilling til økologi samtidig er en omstilling til sundere og mere klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød og meget mindre madspild.

Det danske, politiske mål om 60 procent økologi i de offentlige køkkener samt etablering af en pulje med støtte til uddannelse i køkkenerne, var en del af baggrunden for, at Danmark vandt FN’s Future Policy Award i 2018.

- Denne aktive økologipolitik har sammen med vores mobilisering og uddannelse i virksomheder og storkøkkener været drivkraft for en bæredygtig omstilling i de offentlige køkkener. På bare 12 måneder gik vi fra en situation, hvor alle ventede på alle i forhold til den grønne omstilling, til at alle motiverede alle til at rykke med økologi og klimaomstilling i køkkenerne, siger Paul Holmbeck.

Et vigtigt element i øko-omstillingen af de offentlige køkkener i Danmark er Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv og guld, som fejrer 10 års jubilæum i år. Spisemærkerne er siden blevet kopieret i blandt andet Tyskland og Norge.

- Modellen er en inspiration i mange lande efterhånden. Og vi håber, at den nye regering vil gendanne denne innovative økologipolitik.

Ønsker ny EU-aktionsplan for økologi

Paul Holmbeck brugte muligheden på kongressen til at foreslå Kommissionen at lave en ny EU-aktionsplan for økologi, som sætter mere fart på omstillingen. Den første EU-aktionsplan for økologi kom også på dansk initiativ.

- Vi opfordrer kommissionen til at bruge økologi mere aktivt som et vigtigt redskab for EU's bæredygtighedsindsats. Økologi leverer på alt fra natur og miljø til rent drikkevand og udvikling i landdistrikterne. EU kan gøre meget mere for at udvikle økologisk produktion i forhold til klima og natur, udvikle markedet og omstille EU’s mange landbrugsmidler, så de bruges som støtte til landmænds klima- og naturindsatser, slutter han.


For yderligere kommentarer/oplysninger

Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening, 28 19 19 62

Peter Nordholm Andersen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 24 66 64 36

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS