Annonce
Annonce
Finansloven 2021 har afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt de næste fire år til bl.a. omlægning i køkkenerne. Foto: Økologisk Landsforening
Bekymringen blev gjort til skamme: Økologi får solidt aftryk i finansloven
Økologisk Landsforening var bekymret på økologiens vegne, da regeringen fremlagde sit finanslovsudspil i august. Bekymringen er nu vendt til begejstring.
Det så småt ud med de økologiske ambitioner, da regeringen i august fremlagde sit finanslovsudspil. Situationen er imidlertid en noget anden, efter at den endelige finanslov for 2021 er blevet indgået mellem regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.
Her er nemlig afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt i en lige så lang periode til køkkenomlægning, innovation mv. Hvad pengene helt konkret skal gå til, bliver udmøntet i en senere aftale.
"Regeringen og dens støttepartier viser, at de ser økologi som en vigtig del af fremtidens landbrugs- og fødevaresystem i Danmark. Det er glædeligt og nødvendigt, hvis vi skal nå det fælles mål om at fordoble økologien i Danmark inden 2030 og dermed skabe en langt mere bæredygtig fødevareproduktion," siger Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening (ØL).
Der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling
— Per Kølster, formand for ØL
ØL's formand, Per Kølster, minder om, at investeringerne i økologien er nødvendig, hvis den skal blive et konkurrencedygtigt alternativ til det konventionelle landbrug, som man i forvejen har investeret i gennem årtier.
"Forskningsbevillinger skal blive flerårige, som de var tidligere, og der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling," siger han.
Foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, er enig og tilføjer, at investeringerne også er vigtige, fordi kravene og udfordringerne kun vil stige i fremtiden.
"Økologi viser vej til mere natur i det åbne land, dyrevelfærd, rent drikkevand, lavere klimaaftryk, og mere grønt og mindre madspild i køkkenerne, men der skal fortsat investeres. Krav og udfordringer stiger og økologi er forsat kun i sin teenageår. Økologi kan komme til at levere endnu bedre med stærke ambitioner," siger Sybille Kyed.
Enhedslisten havde på forhånd meldt ud, at den agtede at øge bevillingerne til økologien, efter at regeringen var kommet med sit udspil, der blev betegnet som "meget skuffende" af Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen. Han kunne derfor med tilfredshed tweete om resultatet, da aftalen var i hus.
Økologien på finansloven. @enhedslisten sikrer blandt andet 4x45 mio. kr. til omstilling af offentlige køkkener og ekstra innovation, samt 20 mio øremærkes til Fonden for Økologisk Landbrug. (FØL) Vi vil fordoble økologien inden 2030 @okologidk @spisekammeret #dkpol #dkgreen pic.twitter.com/5cg9drIgQO
— Søren Egge Rasmussen (@SorenEggeRasmus) December 6, 2020
Flere artikler fra samme sektion
Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers
Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.
Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere
At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.