Pesticidgiganten Bayer kritiserer glyphosat-studie og en del af forskningsholdet bag
Pesticidproducenten Bayer sår tvivl om nyt studie, der har påvist kræft i rotter efter glyphosat-eksponering. Også en del af forskningsholdet får kritik fra producenten. EU vil nu vurdere, om studiet bør indgå i en ny risikovurdering af midlet.

Hos Bayer - producent af verdens mest brugte ukrudtsmiddel glyphosat - er man ikke imponeret over det nye internationale studie, der konkluderer, at glyphosat øger risikoen for kræft i rotter i doser, man hidtil har anset som uskadelige.
I en kommentar til Økologisk Nu henviser en talsperson til de mange studier, der indtil videre er lavet og ikke påviser nogen kræftrisiko ved brugen af midlet, der er aktivstoffet i Roundup.
"Der er bred enighed blandt de førende sundhedsmyndigheder i verden om, at glyphosat kan anvendes sikkert, og ingen regulerende myndighed har vurderet, at glyphosat er kræftfremkaldende. Dette omfatter Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA), Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), det amerikanske miljøagentur (EPA) samt de ledende sundhedsmyndigheder i bl.a. Tyskland, Australien, Sydkorea, Canada, New Zealand, Japan og mange andre lande," skriver talspersonen.
Han nævner også, at EU-Kommissionen forlængede godkendelsen af glyphosat med ti år ved udgangen af 2023:
"Det videnskabelige dokumentationsmateriale, der blev indsendt i forbindelse med godkendelsen, omfattede over 180.000 sider og var det mest omfattende, der nogensinde er blevet afleveret."
Han sår desuden tvivl om studiets fund og troværdigheden bag det italienske Ramazzini-institut, der har bidraget til det nye studie sammen med bl.a. universiteter fra både England og USA:
Han forklarer, at resultaterne fra det nye kræftstudie bør tages med stor forsigtighed. Det fremhæves blandt andet som problematisk, at ingen af rotterne i kontrolgruppen udviklede kræft i blod- og lymfesystemet – noget der ifølge historiske data normalt forekommer i denne type forsøgsdyr.
Samtidig påpeges det, at forekomsten af tumorer blandt de behandlede rotter er lav, og at den hyppigst registrerede kræftform, leukæmi, kun blev set hos knap to pct. – et niveau der ifølge ham svarer til den naturlige baggrundsforekomst for Sprague Dawley-rotter.
Forskningsgruppen
Den globale glyphosatundersøgelse ledes af Cesare Maltoni Cancer Research Center ved Ramazzini Institute i Italien og involverer forskere fra:
- Boston College, USA
- George Mason University, USA
- King's College London, England
- Icahn School of Medicine på Mount Sinai, USA
- Scientific Centre of Monaco
- University of Bologna, Italien
- Institute of Agricultural Biology and Biotechnology of the Italian National Research Council
- Italian National Institute of Health
- National Food Safety Committee of the Italian Ministry of Health.
"Ramazzini-instituttet har en lang historik med at fremsætte vildledende påstande om sikkerheden ved forskellige stoffer," skriver han.
Forsker: Lad nu myndighederne vurdere det
Robin Mesnage, der er toksikolog ved Department of Medical and Molecular Genetics på King's College London og bidrog til det nye studie, er klar over, at Ramazzini-instituttet har et kontroversielt ry:
"Men nogle af dets resultater – selvom de har vakt debat – er senere blevet bekræftet eller bakket op af uafhængig forskning. De metodemæssige forskelle i forhold til myndighederne skyldes ofte, at instituttet bruger livslange forsøg med rotter og arbejder ud fra et forsigtighedsprincip, som ikke altid stemmer overens med standardiserede regulatoriske procedurer. Uanset hvad vil det være forkert at afvise hele instituttets arbejde som vildledende – det har haft bredere betydning. Efter min mening bør de nye resultater vurderes uafhængigt af relevante myndigheder, før man konkluderer, at studiet er uden værdi," skriver han til Økologisk Nu.
Han går også i rette med Bayers påstand om, at der er konsensus om glyphosats sikre anvendelse:
"Det er tydeligt, at glyphosat er et af de mest testede pesticider på markedet, men der er ikke enighed om, at stoffet er sikkert – blandt andet har WHO’s kræftagentur IARC vurderet, at glyphosat 'sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker' (gruppe 2A)," skriver han.
Den hollandske regering har bedt sin miljøstyrelse, Ctgb, om at vurdere studiet, og Ctgb's foreløbige vurdering lyder, at studiet ikke understøtter konklusionen, at midlet er kræftfremkaldende. Ctgb skriver dog, at vurderingen netop er foreløbig og har det forbehold, at man ikke har haft adgang til forskernes rådata.
Det får Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) til gengæld, da Kommissionen netop har bedt de to instanser om at evaluere studiet og vurdere, om det bør indgå i en opdateret risikovurdering af glyphosat – og om konklusionerne i evalueringen fra 2023, hvor midlets godkendelse blev forlænget, eventuelt bør ændres.