Annonce
Annonce
Bayer dømt til at betale 14,5 mia. kr. til kræftsyg landarbejder i Roundup-retssag
En jury har tilkendt den kræftsyge John Barnes en erstatning på næsten 15 mia. kr. i en sag mod Monsanto og Bayer om kræftfremkaldende virkninger af ukrudtsmidlet Roundup. Bayer afviser skyld og vil anke dommen.

Marker sprøjtet med glyphosat kan typisk kendes i landskabet ved det orange skær, det efterlader, når al ukrudt er slået ihjel. Foto: Uffe Bregendahl
En jury i den amerikanske delstat Georgia har dømt Monsantos moderselskab Bayer til at betale næsten 2,1 mia. dollars, ca. 14,5 mia. kr., i erstatning til John Barnes, som hævder, at virksomhedens ukrudtsmiddel Roundup gav ham kræft. Bayer bestrider dommen og har meddelt, at selskabet vil anke.
Dommen er den seneste, der er faldet i en lang række af retssager, som Monsanto har været i vedrørende sit sprøjtemiddel Roundup. Den agrokemiske gigant, der er i dag ejes af tyske Bayer, vil nu anke dommen i et forsøg på at få den omstødt. Det skriver nyhedsbureauet AP.
Sagsøgeren John Barnes har arbejdet som landbrugsmedarbejder i Georgia og brugte gennem flere år Roundup i sit arbejde. Han lagde i 2021 sag an mod Monsanto i et forsøg på at få erstatning for at have pådraget sig en kræftsygdom. Han lider i dag af lymfekræft af typen ’non-Hodgkins lymfon’.
Bayer, som opkøbte Monsanto i 2018, har tidligere tabt en række sager, men også fået afvist sager og har i flere tilfælde fået barberet erstatningssummerne væsentlig ned.
Bayer er fortsat med at bestride påstandene om, at Roundup forårsager kræft. Men virksomheden er blevet mødt med over 177.000 retssager vedrørende ukrudtsmidlet og har afsat 16 mia. dollars til at løse sagerne.

John Barnes' sag er blevet en del af et større juridisk fokus på de påståede sundhedsskader forårsaget af glyphosat, den aktive ingrediens i Roundup. Hans sag er blevet omtalt i forbindelse med andre retssager og opgørelser om de økonomiske erstatninger, der blev tildelt som følge af disse retssager.
Nogle studier forbinder glyphosat, med kræft, selvom den amerikanske miljøstyrelse, EPA, har sagt, at det ikke er sandsynligt, at det er kræftfremkaldende for mennesker, når det bruges som anvist.
Alligevel hævdes det i adskillige retssager om ukrudtsmidlet, at glyphosat forårsager non-Hodgkin-lymfom, og de argumenterer for, at Monsanto i årevis har undladt at advare offentligheden om de alvorlige risici.
Bayer skriver i en udtalelse, at man står fast på, at Roundup er et sikkert produkt.
"Vi er uenige i juryens dom, da den strider imod den overvældende vægt af videnskabelige beviser og konsensus blandt reguleringsorganer og deres videnskabelige vurderinger verden over," skriver Bayer desuden.
John Barnes' advokat Kyle Findley siger til gengæld, at der i sagen blev ført beviser for "mange års mørklægning" og "aftaler i baglokalet", og at Monsanto har valgt at ignorere adskillige videnskabelige studier vedrørende Roundups giftighed.
I 2023 godkendte EU-kommissionen yderligere 10 års brug af glyphosat.
Flere artikler fra samme sektion
Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning
Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.
Organisationer indkaldte til stormøde: »Hvorfor skal det være så svært at forstå, at vi har behov for at beskytte vores grundvand?«
Sammen med en række andre organisationer stod Økologisk Landsforening bag en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan arealerne i de kommende grundvandsparker skal forvaltes. Der var kritik af den hidtidige vandbeskyttelse, og miljøministeren erkendte, at man har taget det rene vand for givet.
2024 gav 152 rekordsættende vejrekstremer - 17 rekorder sat i Danmark
2024 bød på ikke færre end 152 rekordsættende vejrkatastrofer, bl.a. rekordvarme i flere byer, rekordstore mængder regn, den kraftigste orkan målt i en Florida-region og et rekordhøjt antal tyfoner i Filippinerne. Flere steder mistede landbruget store udbytter, hvilket medvirker til stigende fødevarepriser.