Annonce

Annonce

.

Økologisk bæredygtighed er en effektiv løsning på klodens udfordringer

BLOG: Klimaet og vores biodiversitet kalder på en reel forandring af vores samfund – herunder ikke mindst af vores fødevaresystem.

Dette er en blog. Økologisk Nu har flere bloggere tilknyttet, som skriver om deres syn på fremtidens bæredygtige fødevaresystem og den aktuelle debat om bæredygtige fødevaresystemer og forbruget. Indlæggene er ikke udtryk for Økologisk Nus holdning. Se alle blogs her


En af de største barriererfor at løse klodens klimaudfordringer er frygten for at bremse udviklingen, væksten og fremskridtet. Paradoksalt nok betyder det, at mange af de løsningsforslag, der kommer på bordet lige nu i forhold til klimaet, er mere af det, vi allerede har prøvet og mindre fokus på nytænkning, innovation og netop udvikling.

Det er ikke logisk. Men det er menneskeligt at frygte det, vi ikke har prøvet før. 

Helle Borup Friberg

Født den 30.juni 1970. Uddannet cand.negot. fra SDU (1995) og CBS Executive Board Leadership Program (2017).

Hun har bl.a. været Head of Operations and Digital Platform hos LEGO Education samt leder i LEGOs New Business Group. Nuværende adm. direktør i Økologisk Landsforening.

Det er min klare overbevisning at for at løse verdens bæredygtighedsudfordringer, er det helt afgørende, at vi bevæger os ud af vores comfort zone og formår at tænke helt nyt: Klimaet og vores biodiversitet kalder på en reel forandring af vores samfund – herunder ikke mindst af vores fødevaresystem; hele vejen fra jord til bord.  

Økologisk Landsforening har udarbejdet en helhedsorienteret model for fremtidens landbrug. Modellen er en løsning på, hvordan vi redefinerer eksisterende systemer, så vi både løser de miljømæssige udfordringer samtidig med, at vi sikrer levebrødet og konkurrenceevnen for landbruget, virksomheders innovation og forbrugernes behov for håndgribelige løsninger.

Modellen begynder i jordenog hos landmanden, som ønsker at drage omsorg for den natur, der unægteligt er en vigtig samarbejdspartner. Det er den landmand, der f.eks. etablerer skov, skaber plads til agerlandsnatur, undgår syntetiske pesticider og finder metoder til recirkulering af næringsstoffer.

Det er ikke husdyrene, der er problemet, det er antallet.

Vi ønsker at aktivere EU's landbrugsstøtteordninger, så den bedrift, der leverer på helheden – klimaet, biodiversiteten, drikkevandet og dyrene – belønnes, jo mere der gøres jo højere betaling. Det gør vi smartest ved bl.a. at introducere krav om CO2-regnskaber i landbruget, der bindes op på EU's landbrugsstøtteordninger. Regnskabet bør også indeholde et CO2-indeksloft, hvor en overskridelse udløser en betaling til klimakompensation. Klimakompensationen skal føres tilbage til landbruget som investering i udvikling og fremme af et landbrug i pagt med både klima og natur.

Økologisk Landsforenings model er en dynamisk løsning, der belønner erhvervet for en helhedsorienteret grøn omstilling samtidig med, at den rummer plads til individuelle valg. Det er nytænkning af landbrugspolitikken, som ligger helt i tråd med Den europæiske grønne pagt fra EU, og som Danmark bør sætte sig i spidsen for at få gennemført på EU-niveau.

Det vil skubbe til en udvikling, som gør det muligt for fødevarevirksomheder at imødekomme efterspørgslen på innovative og bæredygtige varer. Den efterspørgsel er jeg overbevist om, at der i flere sektorer bliver indført krav om. Nøjagtigt som man allerede gør i byggeriet. Og det skal danske virksomheder kunne honorere.

Økologisk Landsforening forventer, at både virksomheder, offentlige institutioner og forbrugere mere end nu vil stille krav til deres indkøb. 

Allerede i dag har kantiner og andre professionelle køkkener ved brug af det økologisk spisemærke fokus på at få mere grønt ind i måltiderne og opfatter kød, som det eksklusive indslag på tallerkenen. Den samme tendens ses blandt bevidste forbrugere.

Det er nødvendigt, at vi sammen tør gå nye veje, frem for bare at gå videre i gamle fodspor.

Husdyrene hører til i et landbrug i balance, ligesom der er plads til produkter fra husdyr i en klimabalanceret kost. Det er ikke husdyrene, der er problemet, det er antallet. 

Økologisk Landsforenings bud på en klimapolitik bundet tæt op på indretningen af EU's landbrugsstøtteordninger vil naturligt reducere det samlede antal husdyr i landbruget og øge mængden af grønt. 

Til gengæld vil den også garantere, at de produkter, som vi får fra vores husdyr, kommer fra systemer, hvor dyrene har haft glæde af den blå himmel, og græsning vil foregå i et samspil med naturpleje – og dermed bliver guldet i måltidet.

Økologisk Landsforening opfordrer landbruget, erhvervslivet og hele det politiske niveau til at fokusere på mulighederne i at forandre de eksisterende systemer og tankegange, som ikke imødekommer fremtidens krav – og som blot er en fortsættelse af det, vi har i dag. Det er nødvendigt, at vi sammen tør gå nye veje, frem for bare at gå videre i gamle fodspor.

Flere artikler fra samme sektion

De professionelle køkkener kan være nøglen til det plantebaserede gennembrud

KRONIK: Der er langt igen, før den plantebaserede omstilling for alvor slår igennem hos danskerne. Men meget peger på, at de store køkkener kan skabe en plantebaseret måltidsrevolution, ligesom de satte gang i øko-revolutionen i slut-80'erne.

ØkologiRådgivning Danmark skifter ud i toppen

ØkologiRådgivning Danmark skal fra 1. marts have ny direktør. Den nuværende direktør, Erik Andersen, bliver hos rådgivningsselskabet, blot i en lidt anden rolle.

09-02-2023 3 minutter ØkologiRådgivning Danmark

Biodynamisk dyrkning fremmer jordens liv og kulstofoptagelse

KLUMME: Biodynamisk produktion viser en konkret praktisk vej til en mere frugtbar jord og en bedre klimabalance. Forskning viser fx, at der er markant mindre lattergas fra de biodynamisk dyrkede parceller end fra de økologiske og konventionelle.

31-01-2023 5 minutter Klumme,   Biodynamisk produktion