Annonce

Annonce

Eftersom knap fire af fem danskere bakker op om en sænkning af momsen på frugt og grønt, er det svært at se, hvorfor politikerne ikke sætter handling bag de grønne ambitioner, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening.

Lyt til flertallet og sænk momsen på frugt og grønt

MARKEDSKLUMME: Det er godt for både folkesundhed, klima og miljø, hvis vi øger vores indtag af grønt. Desværre spiser danskerne stadig alt for få af de gode, sunde og grønne fødevarer, og kostændringerne sker ikke hurtigt nok af sig selv. Politikerne nøler med at sætte handling bag de grønne ambitioner.

Det danske samfund kan spare milliarder af kroner om året til behandling af kostrelaterede sygdomme, hvis der spises mere frugt og grønt. Analyser fra Københavns Universitet har vist en kæmpemæssig gevinst for samfundet, hvis vi spiste mere i overensstemmelse med kostrådene, der anbefaler et langt lavere indtag af kød og mange flere grønne fødevarer som grøntsager og bælgfrugter.

Selv om undersøgelser peger på, at flertallet af danskerne gerne vil spise mindre kød og generelt leve sundere, er vi mennesker nu engang skruet sådan sammen, at vi er vanedyr. Når vi står i supermarkedet, vælger vi de varer og retter, vi kender og kan finde ud af at tilberede. Vi har med andre ord både brug for inspiration og motivation til at købe mere grønt.

Et af de stærkeste værktøjer, vi kan benytte for at motivere borgerne, er prisjusteringer. Inflationen har gjort et stort indhug i madbudgetterne, og vi kigger i højere grad på prisen, når vi skal købe dagligvarer. Desværre er udviklingen gået ud over de økologiske fødevarer, og derfor er der som aldrig før behov for, at de sunde, økologiske frugter og grøntsager bliver billigere for helt almindelige mennesker at købe. Lavere moms – eller helt at fjerne momsen – på frugt og grønt, vil medføre et langt større indkøb af disse varer. Sidste år forsøgte dagligvarekæden Coop 365 sig med et forsøg, hvor man satte prisen på grønt ned til et niveau svarende til, at momsen blev fjernet. Forsøget viste, at salget af grønt blev øget med 44 pct, mens salget af frugt steg med 23 pct.

Økonomiske incitamenter virker naturligvis, især i en tid hvor stigende priser har udhulet mange familiers madbudgetter. Og eftersom knap fire af fem danskere bakker op om en sænkning af momsen på frugt og grønt, er det svært at se, hvorfor politikerne ikke sætter handling bag de grønne ambitioner. Det er svært at få øje på Danmarks påståede rolle som grønt foregangsland, når mange andre europæiske lande allerede har indført lavere moms på netop frugt og grønt. Groft sagt går vi altså enegang i den forkerte retning.

Lavere priser kan naturligvis ikke stå alene. Der skal også efteruddannelse af køkkenprofessionelle, kurser for indkøbere og medarbejdere i detailhandlen, hjælp til startups der udvikler nye spændende økologiske produkter, nudging-indsatser, kampagner og meget mere til. Jeg håber, at alle aktører i værdikæden er parate til at samarbejde om at få omstillingen til at lykkes.

Flere artikler fra samme sektion

Nu står Økologisk Landsforening ikke længere alene med vores ønske om differentieret moms

MARKEDSKLUMME: Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, ser spændende perspektiver for økologien, i at skatteminister Jeppe Bruus åbner døren for at bruge differentieret moms som et værktøj, der kan bane vej for et grønnere fødevareforbrug.

22-02-2024 3 minutter Klumme

DOK-forsøget - resultaterne undrer og inspirerer

DEBAT: Når man læser det nye hæfte med DOK-forsøgets undersøgelser, er det vanskeligt at finde parametre af jordkvalitet, hvor den biodynamiske praksis ikke giver de bedste resultater.

16-02-2024 3 minutter Debat

Indspark til debatten om DOK-forsøgene: Landmanden skal tage beslutninger på driftsniveau

DEBAT: Jeg medgiver, at det økologiske regelsæt ikke er nogen garanti for at opbygge jordens humusindhold, men grundlaget ligger i de økologiske idealer.

15-02-2024 5 minutter Debat