Annonce
Annonce
Økologi i det professionelle køkken handler om mere end at købe økologiske råvarer, skriver Torben Blok. Foto: PR/Meyers Køkken
Kom op på mærkerne for økologien
MARKEDSKLUMME: Hos de fleste køkkener, som har fået Det Økologiske Spisemærke, har det ifølge Torben Blok fra Økologisk Landsforening både tilført værdi på bundlinjen, for arbejdsglæden og ikke mindst i klimaregnskabet.
På menukort, reklameskilte og restauranternes digitale kanaler støder man ofte på vendinger som ”vi bruger friske økologiske råvarer”, eller ”alt er lavet fra bunden af økologiske råvarer fra lokale producenter”. Og det lyder alt sammen godt. Men spørgsmålet er om, det er godt nok?
Økologi i det professionelle køkken handler om mere end at købe økologiske råvarer en gang imellem. I den proces kan man nemlig hurtigt komme til at springe over, når merprisen for økologi bliver tydelig i regnskabet.
Økologi er en metode, der handler om at finde nye måder at skabe værdi på, bruge råvarerne op, turde udfordre ”plejer” og lade kreativiteten herske. Oven i det kommer en stor bonusgevinst i form af at beskytte drikkevandet mod pesticider, sikre dyrevelfærd og i det hele taget bidrage til at den måde, vi forbruger mad på, bliver langt mere bæredygtig i takt med, at forbrugerne og samfundet flytter sig.
Der skal læres nyt, men for flertallets vedkommende har det nye tilført værdi både på bundlinjen, og også for arbejdsglæden og ikke mindst i klimaregnskabet.
— Torben Blok, markedschef foodservice, ØL
Lyder det spændende, men også udfordrende?
Det økologiske spisemærke er en metode til at imødekomme udfordringen på en struktureret og lige-til måde. Økologisk Landsforenings foodservice-team har i årevis samarbejdet med spisesteder, der har brug for rådgivning og sparring om økologisk omlægning. Og ja, der skal læres nyt, men for flertallets vedkommende har det nye tilført værdi både på bundlinjen, og også for arbejdsglæden og ikke mindst i klimaregnskabet.
Vi kan nu og fremover kun forvente, at professionel køkkendrift, der tager hensyn til klima og bæredygtighed, bliver både et krav og et vigtigt konkurrenceparameter. I de spørgsmål spiller økologi en væsentlig rolle.
Flere skal på mærkerne for økologien - ikke mindst professionelt.
— Torben Blok, markedschef foodservice, ØL
Nok performer økologisk og konventionel fødevareproduktion ens, når det handler om udledning af CO2, men den økologiske metode og dermed Det Økologiske Spisemærke bidrager til mindre madspild, mindre forbrug af kød, flere grønne menuer og råvarer i sæson. Det er lige nu den eneste statskontrollerede metode til at gøre sit professionelle køkken mere bæredygtigt.
I 2022 arbejder Økologisk Landsforenings foodservice-team koncentreret i det nordjyske. Vores ydmyge mål er at pakke landsdelen ind i bronze – nærmere bestemt Det økologiske spisemærke i bronze. Nordjylland er den del af landet, hvor der er færrest spisesteder, der har opnået Det økologiske spisemærke, men vi er sikre på, at der er et stort potentiale, når flere får øjnene op for, at det er ret ligetil at komme i gang.
Det betyder ikke, at I, som bor andre steder, skal holde jer tilbage. Flere skal på mærkerne for økologien - ikke mindst professionelt. Og husk også at støtte de økologiske kolleger, når der snart skal bestilles firmajulefrokost, når du skal ud med familien eller bare dropper forbi efter take awayen.
Flere artikler fra samme sektion
Skolemaden skal være økologisk for børnenes skyld
DEBAT: Når staten står for skolemaden, må økologien være førstevalg. Det sikrer børnene mod pesticidrester og bidrager til den grønne omstilling af Danmark, skriver forperson Michael Kjerkegaard.
Træbranchen: Regeringens ambitiøse plan om mere skov kræver en gennemtænkt plan med blik for de eksisterende skove
DEBAT: Den grønne trepartsaftale indeholder en ambitiøs plan om at omlægge 250.000 ha landbrugsjord til ny skov over de næste 20 år. Skal det lykkes, kræver det omhyggelig planlægning, som også tager hensyn til eksisterende skov.
Et ganske positivt økologisk år går på hæld - et nyt udfordrende år venter forude
MARKEDSKLUMME: Selv om det økologiske salg er tilbage på vækstsporet, pointerer Carsten Ahrenfeldt, at der er en en række oplagte indsatser at kaste sig over i det nye år.