Annonce

Annonce

Hvis ikke Økologisk Landsforening går forrest, hvem skal så?

DEBAT: Hvis vi ikke er ambitiøse og stiller krav til maden i ”eget hus”, hvor så?

13. september 2022
Læsetid: 2 minutter
Frokostbuffet med masser af grønt i Agro Food Park 26

Økologiandelen i kantinen på den adresse, som Økologisk Landsforening har lejet sig ind i, er på mellem 60 og 90 pct. Den bør være højere, mener skribenten bag dette debatindlæg. Foto: Jakob Brandt

Af: Trine Sund Kammersgaard, økologisk landmand og stifter af Trynen i Jorden

Helle Borup Friberg, du har end ikke forsøgt at svare på spørgsmålet i overskriften, så lad mig gentage: Hvilken del af økologien er så ikke så vigtig?

Hvis ikke Økologisk Landsforening går forrest, hvem skal så? Hvis vi ikke er ambitiøse og stiller krav til maden i ”eget hus” hvor så? Snakken om byggeriets bæredygtighed var fin, hvis det var Dansk Byggeri, du stod i spidsen for, men du er direktør for en organisation, som først og fremmest handler om økologisk fødevareproduktion og forbrug. Huset kan aldrig blive så bæredygtigt, at vi stopper med at interessere os for, hvad der er på tallerkenen, for så er vi, på alle planer, det forkerte sted.

Vores omdrejningspunkt er netop den tallerken, som du selv har præsenteret ved flere lejligheder, og som viser, hvordan vi i fællesskab skal ændre tallerkenens og landbrugets sammensætning for at skabe en mere bæredygtig verden.

Kantinemaden i Økologisk landsforening skal være noget vi kan være stolte af, fremhæve og se op til. Et vaskeægte økologisk fyrtårn. Det er NU, vi skal stille krav, for det er nemmere at ændre kantinemaden NU, end at skulle ændre adressen for foreningen en gang til.

Og så tænk dig rigtigt grundigt om, hvorvidt det er muligt at svare på mit første spørgsmål.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Ultraforsimplede fødevareskribenter

DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.

11-04-2025 8 minutter Debat

Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener

KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.

08-04-2025 4 minutter Kronik,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv