Annonce

Annonce

Hvad har dyr nogensinde gjort for os?

Vi har mistet forbindelsen til dyrene, mener den internationale dyreværnsorganisation RSPCA, som derfor har bedt en række eksperter og meningsdannere til at sætte fokus på de forhold, vi byder dyr i dag.

14. juni 2022
Læsetid: 3 minutter
Jane Goodall står på talerstolen og taler for FN-forsamlingen

Primatologen Jane Goodall har skrevet forord til essaysamlingen om vores forhold til dyr, som udgives af dyreværnsorganisationen RSPCA. Foto: Christopher Camp/flickr/CC-BY-2.0

"Hvis vores civilisation skal overleve og trives, er vi nødt til at skifte fokus i vores kollektiv perspektiv fra primært at være en selvcentreret art, hvis behov og interesser skal opfyldes, til at se os selv som en del af et større naturligt system, som vi har et ansvar for gennem hele livet."

Ordene kommer fra Tony Juniper, formand for organisationen Natural England og rådgiver for bl.a. prins Charles, som er en af 19 eksperter og meningsdannere, der har skrevet essaysamlingen 'What Have Animals Ever Done for Us?' om vores forhold til dyr.

Blandt andre skribenter er professor Cass Sunstein, der er tidligere rådgiver i Det Hvide Hus, adfærdsbiolog Frans de Waal og Philip Lymbery, der bl.a. er adm. direktør for dyreværnsorganisationen Compassion in World Farming og præsident for Eurogroup for Animals. Forordet er skrevet af den kendte primatolog Jane Goodall, der er kendt for sit videnskabelige arbejde med vilde chimpanser i Tanzania.

Essaysamlingen er skrevet som led i en ny kampagne af den britiske afdeling af den globale dyreværnsorganisation RSPCA, der mener, det er på tide, at vi tager en snak om, hvordan vi behandler dyr og vores naturlige omgivelser.

Vi afgør også dyrenes skæbne

Emma Slawinski, der er politisk direktør hos RSPCA, peger på, at en række globale problemer såsom klimaforandringer, ødelæggelsen af naturen, sundhed og ensomhed, måske kan afhjælpes, hvis vi gentænker dyrenes rolle i vores samfund.

"En mere retfærdig behandling af dyr er ikke kun det moralsk rigtige - det vil også gavne, måske endda redde, menneskeheden," siger hun i en pressemeddelelse.

"Vi ved, at der stilles ubehagelige spørgsmål. Men mennesket har udviklet evnen til ikke blot at bestemme sin egen skæbne, men også skæbnen for millioner af andre arter og billioner af individuelle dyr, der prøver at leve sammen med os. Vi håber, at denne essay-samling vil sparke gang i en debat, som mennesker er nødt til at have - for vores egen skyld og dyrenes," fortsætter hun.

Økologisk Nu har fået tilladelse til at oversætte og publicere essaysene, og en del af dem vil derfor den kommende tid blive udgivet løbende her på siden i forbindelse med vores eget tema om dyrevelfærd.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Efter 10 år i Velas bliver Rasmus Rasmussen ansat som den første direktør på Tjele Gods

Den tidligere Velas-rådgiver kommer med en stærk baggrund i strategi og ledelse, når han 1. maj tiltræder i en nyoprettet stilling som direktør hos det midtjyske gods, som i sensommeren i samarbejde med Salling Group lancerer en ny økologisk produktserie.

28-03-2025 2 minutter

Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes

DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.

13-03-2025 9 minutter Debat,   Kost & ernæring,   Politik