Annonce
Annonce
EU-kandidat: Dyrevelfærd skal øverst på dagsordenen i EU
DEBAT: Vi skal øge støtten til landbrugsformer, som tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima i EU, mener Socialdemokratiets spidskandidat til EU-Parlamentet.

På den økologiske mælkebedrift Sommerbjerg sættes dyrevelfærden højt, mener Socialdemokratiets EU-spidskandidat. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek
EP-VALG
Af: Niels Fuglsang, Socialdemokratiet i Midtjyllands spidskandidat til Europa-Parlamentet
Den 26. maj afholdes der Europa-Parlamentsvalg. Valget er ikke kun
vigtigt for os, men også for vores landbrugsdyr. Det er nemlig i EU, at vi for
alvor kan forbedre vilkårene for dyrevelfærd – et emne, jeg mener ofte bliver
overset i en valgkamp.
Danmark er et landbrugsland med en stolt tradition for opdræt af svin, kvæg og høns. Overalt i verden findes dansk bacon og mælk i særklasse. Men med det følger også ansvaret for, at dyrene behandles ordentligt. Hvordan sikrer vi, at vores landbrugsdyr får et godt og værdigt liv med ægte dyrevelfærd i Danmark og resten af EU? I Ikast-Brande kommune finder man en del af svaret.
Den 16. maj besøgte jeg gården Sommerbjerg nord for Gludsted. De specialiserer sig i produktion af mælk og har med 700 køer en af landets største økologiske besætninger. På Sommerbjerg har man med utraditionelle løsninger skabt noget unikt. Her er det dyrevelfærd, naturen og forbrugernes sundhed, som er i højsædet. De giver inspiration som kan bruges i resten af EU.
I 2012 byggede man for eksempel en helt ny komposteringsstald med plads til 350 køer. Stalden giver mere frihed og plads til dyrene, producerer god kompost og minimerer ammoniakfordampningen fra anlægget. Man kombinerer dyrevelfærd og hensyn til miljøet med den gode forretning.
Strengere krav til dyretransporter
Alternative landbrug som Sommerbjerg går foran i kampen. Det er på tide, at EU også melder sig ind i den.
Vi skal øge støtten til landbrugsformer, som tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima i EU. Vi skal kæmpe for bedre forhold for dyrene i staldene. Og vi skal stille strengere krav til dyretransporter, så dyrene ikke udsættes for alt for lange transporter, ofte uden vand, hvor de bliver skræmt og klemt fordi de ikke har plads nok.
Heldigvis går forbrugerne mere og mere op i, hvilke fødevarer de køber. På Sommerbjerg kommer man forbrugerne i møde. Man viser, at dyrevelfærd og landbrug ikke er hinandens modsætninger. Det eksempel skal EU følge. Lad os tage kampen sammen i EU, så både dyr, mennesker og miljø har det godt i vores fødevareproduktion.
Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.
Flere artikler fra samme sektion
Ultraforsimplede fødevareskribenter
DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.
Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener
KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.
Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav
FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.