Annonce
Annonce
Virksomhed fjerner klimaskadeligt spagnum fra sit sortiment og erstatter det med et økologisk produkt
Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når spagnum graves op. Derfor vælger Materialepladsen nu at fjerne produktet fra alle pladser og erstatte det med økologisk pilekompost. Ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud mod spagnum rammer Danmark.

Pilekompost kan erstatte spagnum både i haven og hjemmet og er et naturligt produkt baseret på økologisk pil, som mikroorganismer og svampe har nedbrudt. Foto: Materialepladsen
Fra foråret 2025 er det slut med at hente spagnum hos Materialepladsen. Den sjællandske virksomhed har truffet beslutningen ud fra et hensyn til biodiversiteten og klimaet, og den håber, at det kan være med til at skrue ned for spagnumforbruget hos forbrugerne.
"Vi er i en sort branche, hvor vi bruger naturlige råstoffer, men vi har set en mulighed for at udfase et produkt, der er meget CO2-belastende og ødelæggende for biodiversiteten, der hvor det udvindes. Med pilekompost kan vi erstatte spagnum med et bedre produkt. Vi vil gerne gå forrest og fjerne spagnum, selvom det stadig er lovligt trods de mange miljømæssige problemer i det," siger Allan Johansen, der er direktør for Materialepladsen, i en pressemeddelelse.
Hos Materialepladsen ser man gerne, at flere begynder at bruge danskproduceret økologisk pilekompost, som d nu finder der, hvor der tidligere var spagnum på pladserne.
Spagnum er gammelt plantemateriale udvundet fra tørvemoser. Moserne udgør cirka tre pct. af jordens areal og er værdifulde for biodiversiteten - samtidig gavner de klimaet ved at lagre store mængder CO2. Ifølge fagredaktør Louise Møller fra Haveselskabet bliver der bundet dobbelt så meget CO2 i tørvemoser som i verdens samlede skove, der ellers udgør et meget større areal.
Udgravning skader klimaet og biodiversiteten
I Danmark anvendes årligt omkring 400.000 m3 spagnum, og private står for omtrent to tredjedele af forbruget, som primært går til dyrkning i drivhuset eller i blomsterkrukkerne på terrassen. Men materialet har klimabelastende aspekter og frigiver store mængder CO2, når det graves ud af højmoserne. Den udgravning ødelægger biodiversiteten i moserne, forklarer biolog og naturrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, Anders Juel.
"Overordnet kan det ikke lade sig gøre at lave spagnum bæredygtigt. Det handler både om, at man ødelægger naturområderne for at få det fri, og at det frigiver CO2 i den proces samt i anvendelsen. Højmoserne, som spagnum udvindes fra, er en utroligt sjælden naturtype, og vi har ikke mange tilbage af dem i Danmark," siger Anders Juel.
Materialepladsen har indgået et samarbejde med den nordjyske landbrugsvirksomhed Ny Vraa, som producerer dansk økologisk vegansk pilekompost som et alternativ til spagnum, og interessen for pilekomposten lader til at være stigende: I 2023 var der otte medarbejdere hos Ny Vraa - sidste år steg antallet til 20.
Pilekompost kan erstatte spagnum både i haven og hjemmet og er et naturligt produkt baseret på økologisk pil, som mikroorganismer og svampe har nedbrudt. Det giver muld fyldt med gavnlige mikroorganismer, og pilekomposten har både en god vandholdende evne og et højt humusindhold: 26 pct. af den består af ren humus ifølge Ny Vraa. Uønskede ukrudtsfrø i pilekomposten slås i øvrigt ihjel ved naturligt høj varme under produktionen.
På tide med et forbud
Selvom Materialepladsen indtil for ganske nylig solgte spagnum, mener direktør Allan Johansen nu, at det faktisk burde forbydes. Det vil i hans optik også gøre det nemmere for forbrugerne.
"Vi har et glimrende alternativ til spagnum i form af pilekomposten, som udleder langt mindre CO2 og faktisk har bedre egenskaber til dyrkning. Vores valg om at fjerne spagnum, skal gøre det nemmere for forbrugerne, fordi vi simpelthen tager stilling for dem. Vi gør det ud af et grønt hjerte, for rent økonomisk kan spagnum være en bedre forretning. Men vi mener, at det burde forbydes, og tror på, at det også bliver forbudt i Danmark," siger Allan Johansen.
I efteråret kritiserede både forskere og Rådet For Grøn Omstilling også brugen af spagnum.
"Hvis vi nu ikke havde drænet og høstet de her højmoser, så havde vi haft nogle fabelagtige naturarealer, hvor der også var parkeret rigtig meget kulstof i, som nu havner i atmosfæren som CO2 i stedet," sagde Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet sidste år til dr.dk.
I England har det fra 1. januar 2024 været forbudt at sælge spagnumholdige produkter til private haveejere, og et lignende forbud kan være på vej i Norge. I Danmark ser det dog ikke ud til at være på vej, men hos Danmarks Naturfredningsforening er holdningen klar.
"Selvom man trapper ned på opgravningen af spagnum i Danmark, er det et globalt spørgsmål. Vi skal ikke bare importere end masse og fortsætte med at bruge det. Et forbud er umiddelbart vejen frem, og da problemet er større end bare Danmark, mener vi, at det bør løftes op på EU-plan," siger Anders Juel.
Flere artikler fra samme sektion
Tørkeindekset har aldrig været så højt så tidligt på året
Det har været et usædvanligt tørt forår indtil videre, og tørkeindekset har nu ramt et niveau, der ikke er målt lignende på denne tid af året. Danmark er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af tørke.
Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt
FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.