Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig

Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.

20. marts 2025
Læsetid: 3 minutter
Robert Kennedy holder tale
USA's sundhedsminister, Robert F. Kennedy Jr., har foreslået at lade fugleinfluenzaen sprede sig, så hønsene udvikler naturlig immunitet, men det vil næppe ske, siger flere eksperter. Foto: Gage Skidmore/flickr

USA's æggepriser har været på himmelflugt, siden fugleinfluenzaen brød ud i 2022 og nu har kostet over 166 mio. høns livet.

Produktionen er så decimeret, at de amerikanske myndigheder har henvendt sig til udlandet, bl.a. Danmark, og spurgt, om de vil øge eksporten af æg til USA.

Nu foreslår sundhedsminister Robert F. Kennedy Jr., at man i stedet for at slå hele besætninger ned for at inddæmme smitten lader fugleinfluenzaen sprede sig for at identificere de immune individer og så avle videre på dem. Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt Scientific American og New York Times.

Kennedy har ikke selv autoritet til at træffe beslutninger på landbrugsområdet, men den ansvarlige minister, Brooke Rollins, har udtrykt opbakning til idéen. Det samme har Kennedys pressesekretær.

Planen er imidlertid dømt til at gå galt, lyder advarslen fra en lang række eksperter.

"Det er en virkelig forfærdelig idé af adskillige årsager," siger dr. Gail Hansen, som er tidligere statsansat dyrlæge.

Han forklarer, at får virussen lov til at sprede sig til en flok på f.eks. fem mio. høns, giver det den fem mio. muligheder for at mutere, og det udgør samtidig en risiko for landbrugsmedarbejderne og andre dyr på bedriften.

Det gør kun idéen endnu mindre gangbar, at avlen har skabt høns med næsten identisk genetik, hvilket gør chancen for, at nogle skulle have naturlig immunitet, meget lille.

En pinefuld død

Matt Koci, immunolog og virolog ved North Carolina State University’s afdeling for fjerkrævidenskab, mener, at sundhedsministerens udtalelser viser en klar mangel på viden om, hvordan avl i landbruget foregår, fordi dyrene i besætningerne ikke er avlsdyr.

Derudover er det usandsynligt, at hønsene overhovedet kan udvikle immunitet, fordi virussen slår dem ihjel i løbet af tre til fire dage; de dør simpelthen for hurtigt til, at kroppen kan nå at udvikle antistoffer, og dødeligheden er 90-100 pct. Det vil desuden være en pinefuld død.

Rocio Crespo, fjerkrædyrlæge ved the North Carolina State University College of Veterinary Medicine, kalder idéen om at lade sygdommen sprede sig for "skør".

"Den (sygdommen, red.) er ødelæggende. De er en sygdom, som rammer hvert eneste organ," siger hun.

Dr. Keith Poulsen, direktør for Wisconsin Veterinary Diagnostic Laboratory advarer om, at scenariet vil føre til store øjeblikkelige økonomiske tab. De mange dødsfald fra smittede besætninger vil formentlig øge priserne på æg yderligere, og samtidig kan det føre til, at eksportmarkeder lukker.