Annonce

Annonce

Honningbi på en tidselblomst

En større diversitet af blomstrende afgrøder på økologiske marker er formentlig med til at øge mængden af honningbier, vurderer forskere i et nyt studie. Foto: Colourbox

Studie: Bier trives bedre på øko-marker end konventionelle marker

Mængden af honningbier er markant større på økologiske marker end de konventionelle, viser et nyt fransk studie.

Honningbier trives langt bedre i økologiske marker end konventionelle, hvilket ses i antallet af voksne bier, æg og mængden af honningproduktion.

Det viser et nyt studie baseret på data fra 180 kolonier gennem seks år i det centralvestlige Frankrig.

Forskerne fandt 37 pct. flere æg, 20 pct. flere voksne bier og en 53 pct. større honningproduktion ved de økologiske marker sammenlignet med de konventionelle. Det skriver forskningscentret National Center for Scientific Research (CNRS) i en pressemeddelelse.

I landbrugsområder, hvor vårraps og solsikker endnu ikke blomstrer i maj og juni, er det småt med maden for de bestøvende insekter, hvilket hæmmer både honningproduktionen, pollenspredningen og væksten i bikolonien. Men i de økologiske marker er udbuddet af blomstrende afgrøder, heriblandt ukrudt, større, hvilket forskerne mener kan være årsagen til den større trivsel. De spekulerer også i, at fraværet af pesticider gavner bierne.

"Dette studie viser, at økologisk landbrug kan mindske de negative effekter ved intensivt landbrug og øge overlevelsen hos bierne, der spiller en vigtig rolle som pollenspredere," står der i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.

Tidligere har studier påvist, at visse pesticider udgør en risiko for bier ved både at påvirke deres overlevelsesevne, navigation og adfærd, hvilket bl.a. fik EU til at forbyde udendørs brug af tre neonikotinoider på blomstrende afgrøder. 

Flere artikler fra samme sektion

Økologiens store lokomotiv bremser op

Det økologiske areal faldt i 2023, og det ses i den animalske produktion, hvor bl.a. mælkeproduktionen, som ellers har været økologiens store motor, faldt. Hos Arla arbejder man fortsat på at reducere øko-produktionen.

13-04-2024 5 minutter Statistikker,   Mejeri

Arlas nedjustering af økologien sætter stop for generationsskifte og laver indhug i det økologiske areal

Arlas beslutning om at reducere produktionen af økologisk mælk med 100 mio. kg om året gør nu indhug i det samlede økologiske areal og betyder samtidig stop for generationsskifter med økologiske bedrifter, som Arla-økolog Laust Krejberg netop står over for. I år lukker han måske køerne på græs for sidste gang

13-04-2024 10 minutter Statistikker,   Mejeri

Kød fra malkekvæg har lavere klimaaftryk end fra kødkvæg

Nye undersøgelser konkluderer, at CO2e-aftrykket per kg oksekød kan reduceres væsentligt, hvis ammekøer udskiftes med kvæg fra malkebesætninger. Klimabelastningen for oksekød produceret i kombination med mælkeproduktionen er halvt så stor som belastningen fra kød produceret af ammekvæg.

08-04-2024 10 minutter Klima