Annonce

Annonce

Anton Rasmussen tager jordprøver i marken

Anton Rasmussen arbejder for tiden med et projekt, der skal undersøge og videreudvikle mulighederne for at implementere conservation agriculture/pløjefri dyrkning i økologien. Foto: Irene Brandt Møller

Pløjefrit forsøg i økologi gav ringe udbytter

Der arbejdes på at udvikle og udbrede pløjefri dyrkning i økologien, men det er svært, når der ikke må bruges syntetiske pesticider til at holde ukrudtet nede.

Der er fortsat lang vej, før økologerne har knækket koden til at dyrke pløjefrit med stabile udbytter. Resultaterne fra det igangværende projekt Carbon Farm 2 har i hvert fald vist, hvor svært det er at dyrke pløjefrit uden brug af syntetiske pesticider.

"Det endte med et meget lavt udbytte i vores CA-led (pløjefrit, red.). Derfor bliver kun til en meget lille flaske champagne, det skal fejres med. Udbyttet blev endda lavere i de pløjefri led, hvor vi harvede. Derfor ser vi ikke, at det bare er en løsning at harve i stedet for at pløje," sagde projektleder Anton Rasmussen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug på årets plantekongres.

Det skriver Maskinbladet.

Udgangspunktet var med mikrokløver som permanent kløverdække og etablering af afgrøder i fræsede striber på otte centimeters bredde.

Vigtigt med kontrol af plantedække

Dyrkningsplanen begyndte i slutningen af marts sidste år med afpudsning af kløveren. Fræsningen blev foretaget d. 1-3. april, og der blev påført mellem 30-80 kg N Øgro-gødning.

Anden fræsning og efterfølgende såning foregik d. 5-7. april, og fra april til midten af juni blev der lavet rækkeslåning fem gange med cirka 10 dages interval.

Erfaringerne viste, at så snart der kommer ukrudt ind i rækken, hæmmer det udbytterne, og derfor er det ifølge Anton Rasmussen afgørende at få etableret et plantedække, som man kan kontrollere for at styre ukrudtet. Der opstod også et problem i, at næringsstofferne i jorden blev opbrugt.

Formålet med Carbon Farm 2 er at øge videreudvikle, dokumentere og udbrede bæredygtige dyrkningssystemer under danske forhold både af hensyn til indtjeningen, biodiversiteten og klimaaftrykket. Projektet er finansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fonden for Økologisk Landbrug og afsluttes d. 31. december 2024.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark