Annonce
Annonce
Richard Gantlett er ved at tage en ph.d. sideløbende med driften af sin biodynamiske gård i England. Torsdag holdt han oplæg på Økologi-kongres 2019.
Britisk økolog har succes med pløjefri dyrkning
Jordens organiske indhold steg markant, og landbruget opsamler nu 10 gange mere CO2, end det udleder, efter at Richard Gantlett lagde om.
I 1998 blev Yatesbury House Farm i England omlagt til økologi. I 2003 blev ploven solgt, og i 2005 blev den 550 ha store bedrift biodynamisk.
Siden den oprindelige omlægning er indholdet af organisk materiale i jorden fordoblet, og landbruget opsamler nu næsten 10 gange så meget CO2, som det udleder. Det er vel at mærke medregnet den metangas, som de ca. 280 græssende køer udleder.
"Hvor mange af jer er passionerede omkring jorden?" spurgte Richard Gantlett, der ikke kun driver farmen, men også er ved at tage en ph.d. i jordens frugtbarhed, da han holdt oplæg for ca. 500 tilhørere på Økologi-Kongres 2019.
De fleste rakte en hånd i vejret, selvom langt fra alle tilhørere arbejder som landmænd. Og faktisk burde alle have rakt en hånd i vejret, bemærkede Richard Gantlett, fordi jordens sundhed er præmissen for en sund fødevareforsyning, der vedrører os alle.
Han kender til kulstofopbygningens udvikling, fordi der blev taget flere prøver af jordens kulstofindhold, da han lagde om til økologi, og han kan ud fra sammenligninger se, at det har ændret sig i en positiv retning.
"Hvis I er passionerede omkring jorden, vil ingen af jer forgifte den. Så ingen giftstoffer," sagde han.
Ved hvert eneste indkøb, vi foretager os, spørger vi os selv, hvordan vi kan bruge færre eller ingen brændstoffer.
— Richard Gantlett, biodynamisk landmand
Han praktiserer rotationsgræsning med sine køer, og hans erfaring er, at metoden har øget jordens kulstofbinding mærkbart. Samtidig har han plantet hække og læhegn og bruger konsekvent efterafgrøder, der fremmer kulstofopbygningen og biodiversiteten.
Ud over kødproduktionen dyrker han hvede, byg, havre og bønner, men frem for at så frøene dybt i lige rækker bliver de spredt i jordens øverste lag i en dybde af fem-otte cm, hvor ukrudtet normalt vil finde plads til at gro, og på den måde optager frøene pladsen.
Da han såede dybere, ødelagde det jorden. Det samme gjorde ploven, og han har derfor været pløjefri siden 2003, da han besøgte en tysk landmand, der praktiserede pløjefri dyrkning.
"Jeg tænkte, at hvis han kan, så kan jeg også," fortalte Richard Gantlett fra scenen.
Samtidig har han løbende udskiftet sin maskinpark til lettere maskiner, der godt nok har færre hestekræfter, men samtidig er mere skånsomme mod jorden, de kører på.
En synlig effekt for ham ved den reducerede jordbearbejdning er, at jorden nu er bedre til at suge vand til sig, så han minimerer risikoen for oversvømmelser, og den samtidig er nemmere at arbejde med.
Hans næste store mål er at gøre sit landbrug helt fri for fossile brændstoffer og plast.
"Ved hvert eneste indkøb, vi foretager os, spørger vi os selv, hvordan vi kan bruge færre eller ingen brændstoffer."
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.