Planteforædlingsprojekt skal stabilisere kvaliteten i rug og lupin

NYT FRA ICROFS: Rug og lupin lyder måske som et sært makkerpar, men de to afgrøder har flere ting til fælles og komplementerer hinanden godt i et økologisk sædskifte. Nu vil forskere udvikle nye højkvalitetssorter målrettet økologisk landbrug.

19. september 2025
Læsetid: 3 minutter
En flok tilhørere står i en mark og får fortalt noget
I et nyt forskningsprojekt vil man udvikle nye højkvalitetssorter af rug og lupin målrettet økologisk dyrkning. Foto: Nordic Seed

Af: Ida Marie Garder, produktudvikler, Nordic Seed

Når landmanden dyrker afgrøder til fødevarer, er det vigtigt, at afgrøderne er af høj kvalitet, som lever op til industriens krav. Kvaliteten er dog som bekendt afhængig af vejrforholdene, og en uheldig regnbyge inden høst kan betyde, at hele avlen bliver nedklassificeret til foder.

Kvalitetspotentialet skal altså suppleres med kvalitetsstabilitet, for at fremtidens forsyning af lokale økologiske råvarer er sikker.

I det nye forskningsprojekt RUPIN er kvalitetsstabilitet i fokus, når planteforædlingsvirksomheden Nordic Seed og forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Teknologisk Institut vil udvikle nye højkvalitetssorter af rug og lupin målrettet økologisk dyrkning.

Rug og lupin lyder måske som et sært makkerpar, men de to afgrøder har flere ting til fælles.

Begge arter er velegnede til økologisk dyrkning og klarer sig godt på mere sandede og næringsfattige jorde, da de kræver mindre vand og næringsstoffer.

Lupin dyrkes allerede i altovervejende grad økologisk i Danmark. Bælgplanten er en sund variation i de typisk meget kornrige sædskifter, og derfor komplementerer rug og lupin hinanden godt i et økologisk sædskifte.

Begge afgrøder kan bruges som fødevarer og er sunde valg til tallerkenen. Rug er velegnet til bagning og bidrager med et højt fiberindhold, men bagekvaliteten er følsom overfor skiftende vejr i perioden op mod høst. Det betyder, at meget rug desværre ikke opfylder kriterierne til bagning.

Lupiner har et stort potentiale med et højt proteinindhold, relativt lavt fedtindhold og ingen stivelse i bønnen. Til gengæld indeholder lupiner de giftige bitterstoffer alkaloider, og derfor er mange sorter uegnede til fødevarer uden en gennemgribende forarbejdning. Indholdet af alkaloider varierer mellem sorter, og i samme sort kan det variere fra sæson til sæson.

For at komme udfordringerne til livs tester RUPIN-projektet over de næste fire år omkring 200 nye ruglinjer og 200 nye linjer af smalbladet lupin, som Nordic Seed har udviklet.

Med en ny metode analyserer Københavns Universitet alkaloidindholdet i lupinerne, mens Teknologisk Institut og Nordic Seed gennemfører en række kvalitetsanalyser i rug.

Aarhus Universitet og Nordic Seed udvikler derefter genetiske modeller, som skal hjælpe forædlerne med at udvælge de bedste sorter til fremtiden.

Med udviklingen af de nye sorter vil projektet styrke og fremme mulighederne for, at økologiske landmænd kan dyrke flere afgrøder af høj kvalitet direkte til human konsum og øge produktionen af sunde og lokale fødevarer fra lavkvalitetsjorde.

RUPIN er en del af Organic RDD10-programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.