Annonce

Annonce

Høner går ud af et mobilt hønsehus

Så længe en besætning befinder sig i en restriktionszone, er det tilladt at holdene dyrene inde, selv om de danske myndigheder har sænket trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza. Arkivfoto: Irene Brandt

Økologer må gerne lukke fjerkræ inde, hvis de er i en restriktionszone

Økologikontrollen tillader at økologer lukker fjerkræ inde, hvis de befinder sig i enten en 3 km eller 10 km restriktionszoner fra bedrift der har fugleinfluenza.

Fra den 20. april sænkede de danske myndigheder trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til fjerkræ fra høj til middel. Det betød, at de økologiske fjerkræ igen skulle ud, men i en meddelelse fra Landbrugsstyrelsen bliver det nu præciseret, at det ikke anses som en økologiovertrædelse, hvis økologiske bedrifter i enten en 3 km eller 10 km restriktionszoner vælger at holde fjerkræbesætninger inde for at beskytte dem mod smitte.

Udbrud af fugleinfluenza forekommer dog stadig, senest 25. april blev der opdaget fugleinfluenza i en besætning med ca. 30.000 dyr ved Augustenborg. Hønsene er siden blevet aflivet.

Landbrugsstyrelsen understreger, at de læner sig op ad Fødevarestyrelsens udmelding, ift. håndtering af fjerkræ i restriktionszonerne. Dette gælder også på økologiområdet.

”Selvom risikoen for smitte med fugleinfluenza er faldet til middel, påvises der stadig fugleinfluenza i de vilde fugle. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til, at du fortsat beskytter dine fugle mod smitten, for eksempel ved at sikre, at fodring og vanding sker under fast tag og beskyt i det hele taget dit fjerkræ mod kontakt til de vilde fugle,” skriver Fødevarestyrelsen.

Myndighederne oplyser i den forbindelse, at er op til besætningsejeren selv at finde en løsning, der beskytter fjerkræet mod kontakt med vilde fugle. Det kan være ved at lukke dyrene ind, men det kan også ske via overdækning, f.eks. med net, som sikrer, at der ikke kan lande vilde fugle i hønsegårdene.

Derfor vil dette ikke være en overtrædelse af økologiens krav om at dyrene skal være ude, så længe man er omfattet af en restriktionszone. Så snart besætningen ikke længere befinder sig i en restriktionszone, skal dyrene igen lukkes ud.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg