Annonce

Annonce

Nærbillede af en høne

Myndighederne indfører en restriktionszone på 10 km rundt om en hønsebesætning ved Augustenborg, som er blevet ramt af fugleinfluenza. Foto: Pixabay

Fugleinfluenza på stor hønsefarm ved Augustenborg

En besætning på Als med 30.000 høns er ramt af fugleinfluenza. De kommende dage bliver alle dyr i besætningen aflivet.

En stor indendørs hønsebesætning ved Augustenborg på Als er ramt af den dødelige og meget smitsomme fugleinfluenza, H5N1, oplyser Fødevarestyrelsen, som i de kommende dage afliver hele besætningen. Sygdommen rammer meget sjældent mennesker, men er smertefuld og ofte dødelig for høns.
"Det er mange fugle, vi nu skal have aflivet. Men aflivningerne er desværre nødvendige, både for at begrænse fuglenes lidelser, og for at forebygge smittespredning", forklarer veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen.

Det arbejde sker i samarbejde med Beredskabsstyrelsen.

Det aktuelle udbrud får os ikke til - her og nu - at ændre på vores risikovurdering, eller justere på de krav, der gælder for den danske fjerkræbranche.

— Signe Hvidt-Nielsen, veterinærchef i Fødevarestyrelsen

Fjerde udbrud i 2023

Udbruddet ved Augustenborg er det fjerde udbrud i år. Tilbage i januar blev først en stor hønsefarm ved Hedensted og siden en stor kalkunfarm ved Skælskør ramt af fugleinfluenza. I midten af marts blev en lille besætning ved Ramløse aflivet. Tilsammen betød de tre udbrud, at omkring 65.000 dyr blev aflivet, oplyser Fødevarestyrelsen.
"Risikoen for fugleinfluenza er faldet, men sygdommen kan stadig ramme en besætning, sådan som udbruddet ved Augustenborg desværre også understreger", siger Signe Hvidt-Nielsen.

Hun minder derfor om, at det derfor er vigtigt, at alle der har med fjerkræ at gøre, tager deres forholdsregler, og blandt andet skifter fodtøj inden de går ind til deres dyr.

Restriktionszone i radius på 10 km.

"Det aktuelle udbrud får os ikke til - her og nu - at ændre på vores risikovurdering, eller justere på de krav, der gælder for den danske fjerkræbranche. Derfor må økohøns, frilandshøns og andre fjerkræ stadig gerne være ude i det fri. Men det er klart, at vi følger situationen nøje, og er klar til igen at skærpe restriktionerne for branchen, hvis smittetrykket og risikoen stiger væsentligt", præciserer veterinærchefen.  

Fødevarestyrelsen har oprettet en restriktionszone omkring den ramte hønsebesætning ved Augustenborg. I en radius på 10 km er det forbudt at flytte æg eller fjerkræ uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere inden for zonen skal registrere deres fuglehold på landbrugsindberetning.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Fra 24 meter lang tunnel kan forskerne nu nærstudere planternes rødder

I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover få mere viden om, hvordan klimaforandringer med mere regn og tørke påvirker vores afgrøder.

12-07-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning,   Klima

Lavbundsjorde til skue: Herregården Nørre Vosborg har officielt færdiggjort lavbundsprojekt på 88 ha eng

Engene omkring den historiske herregård Nørre Vosborg giver et billede af, hvordan store dele af det danske landskab vil se ud i fremtiden, hvis det foreløbige aftaleudkast fra trepartsforhandlingerne om en CO2-afgift føres ud i livet.

10-07-2024 4 minutter Klima

Klimatelt på Landsskuet: Skal marker fyldes med solceller, eller skal vi have atomkraft?

Som følge af det massive fokus på klimaforandringer og CO2-afgifter i landbruget er der rejst et 'klimatelt' til årets Landsskue i Herning. Her kan landmænd blive klogere på, hvordan netop deres bedrifter kan mindske CO2-aftrykket – f.eks. med hjælp fra foderadditiver, pointsystemer – og sågar atomkraft.

05-07-2024 7 minutter Landsskue