Majsen skal snittes til tiden – hold øje med kolberne
FAGLIGT TALT: Majsen står flot derude på markerne i disse sensommerdage, og det er nu, du skal begynde at holde ekstra godt øje med udviklingen.

Af: Gitte Hansen, assistent, planteavl, ØkologiRådgivning Danmark
Når du vil sikre den bedste foderkvalitet, er det afgørende, at majsen bliver snittet på det rette tidspunkt.
Hvorfor er tørstofprocenten vigtig? Den optimale tørstofprocent for majs til ensilering ligger omkring 34 pct. Det er her, du rammer balancen mellem energiindhold, ensileringskvalitet og foderoptagelse.
For lav tørstofprocent (under 30 pct.) giver risiko for saftafløb, dårligere ensileringskvalitet og større tab af næringsstoffer.
For høj tørstofprocent (over 36-38 pct.) giver vanskeligheder med at køre majs ordentligt sammen i siloen, hvilket kan føre til iltindtrængning og varmgang.
Derfor er timing alt, når det gælder snitning, og det kan være nødvendigt at holde et skarpt øje med udviklingen i kolberne. Majsen har ændret sig hurtigt her i de første dage af september, og tørstofprocenten kan stige med 0,5-1 pct. om dagen.
Vi har lavet de første tørstofanalyser her med en tørstof på +30 pct., og vi tilbyder igen i år at modtage majsprøver til tørstofbestemmelse, så du kan finde det optimale høsttidspunkt,
Tørstofprocenten stiger hurtigere i meget tidlige sorter end i mere sildige sorter. Såtidspunktet påvirker også tid for snitning.
Når du vurderer, at majsen nærmer sig de 32-34 pct. tørstof, er det tid til at have en konkret snitteplan klar. Maskinstationerne har travlt, og ét døgns forsinkelse kan komme til at gøre en stor forskel.
For at få mest muligt ud af din majs som foder, skal du:
Måle tørstofprocenten regelmæssigt
Ramme omkring 34 pct. tørstof
Tage højde for vejr og modningsgrad
Have snitteplanen klar i god tid
Gør du det, sikrer du både højere foderværdi, bedre ensilering og gladere dyr i stalden.
Du er velkommen til at kontakte din plante- eller kvægrådgiver, så vi kan hjælpe med hurtigt at få lavet en tørstofanalyse af majsen.